Новинари из Одесе Елена Глишћинскаја и Виталиј Диденко захвални су руским властима за помоћ приликом њиховог ослобађања из украјинског затвора, преноси РИА НОВОСТИ.

 

moskva 2

 

Нешто раније украјински председник Петро Порошенко помиловао је ово двоје украјинских новинара који су били у затвору због оптужби за сепаратизам и удар на «територијалну целовитост Украјине».Са друге стране председник Русије Владимир Путин помиловао је украјинце осуђене у Русији Јурија Солошенко и Генадија Афанасјева. Глишћинскаја и Диденко већ су стигли на територију Русије.

 

«Захвални смо Русији за помоћ приликом нашег ослобађања»- рекао је Диденко.

 

 

Глишћинскаја која је у Русију стигла са двомесечном бебом захвалила се Русији што је помогла да поново буду слободни.

 

Она је додала да су услови у украјинским затворима нехумани и да су је држали у затвору без обзира на трудноћу а након порођаја да јој је дете одузето.

 

Глишћинској су у Одеси, код родитеља остали још двоје старије деце.

 

«Никад не би оставила ни њих ни Украјину али ово је био једини начин да не останемо дуго година у затвору»- рекла је она.

 

Подсетимо Глишћинска и Диденко су оптужени од стране украјинских власти због сепаратизма. Они се оптужују да су били активисти «Народног парламента Бесарабије» што украјинске власти доживљавају као подривање територијалног интегритета земље.

 

 

ВЕДРАН

 

 

Тагови: ; ; ; ;