Словачки парламент потврдио је данас Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у што је четврта ратификација тог документа од почетка јуна.

 

crnagoranato-678x381

 

Пре Словачке, Приступни протокол је ратификован у парламентима Исланда, Словеније и Мађарске.

Има најава да би процес ратификације могао да се заврши до краја ове године, након чега Црна Гора стиче право да и формално постане пуноправна чланица Северноатлантског савеза.

 

Док су парламенти Исланда, Словеније и Мађарске приступни протокол ратификовали без иједног или са свега два-три гласа против, дотле се 17 посланика Парламента Словачке изјаснило против приступања Црне Горе НАТО-у, а осам је било уздржано.

 

Председник Скупштине Црне Горе, Дарко Пајовић захвалио је свом словачком колеги Андреју Данку због ратификације Протокола, а уједно је честитао Словачкој преузимање председавања Европском унијом од 1. јула.

 

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак је у словачком парламенту, приликом ратификације приступног протокола, оценио да је Црна Гора стабилна земља, у политичком и економском смислу», и да ће «у региону остати упамћена по томе што је успевала и кад јој било најтеже».

 

Приступни протокол са Црном Гором треба да ратификују парламенти још 24 чланице НАТО-а.

 

БЕТА

Тагови: ; ;