Након што је дата ЗВАНИЧНА ПОТВРДА: РПЦ НЕЋЕ УЧЕСТВОВАТИ НА СВЕПРАВОСЛАВНОМ САБОРУ НА КРИТУ, огласио се шеф Синодалног одељења за односе РПЦ са друштвом и медијима Владимир Легојда и рекао да ће Руска православна црква, уколико на Криту буде у раније објављеном року одржан сабор који ће претендовати да је свеправославни, поново сазвати свој Синод и размотрити легитимност његових одлука.

 

-e1435392063515

 

„Уследиће ново заседање Синода, али већ сада могу прелиминарно да кажем да, с обзиром да РПЦ сматра да се не може говорити о свеправославности чак и ако не буде присутна само једна помесна црква, а своје неприсуствовање је најавило пет, да ће се сасвим природно поставити питање статуса тог сабора“, рекао је Легојда.

 

„Поставиће се и питање легитимности одлука које буду донете јер неколико цркава неће ни учествовати у раду сабора. Зато је најреалније одлагање сабора“, поновио је Легојда став РПЦ.

 

Легојда је открио да је РПЦ о свом ставу званично обавестила све помесне православне цркве и да се сада очекује реакција цариградског Патријарха Вартоломеја.

 

Легојда је додао да РПЦ у одлагању Свеправославног Сабора не види ништа драматично и да је, напросто, за хармонизовање различитих мишљења помесних цркава потребно додатно време.

 

Ката

Тагови: ; ; ;