Годинама су били заборављени, а сада је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одредило буџет и место у Пионирском парку где ће бити подигнут споменик јунацима с Кошара. Тиме је најзад прихваћена иницијатива Удружења ратних војних инвалида, бораца и породица палих бораца, речено је на данашњој трибини, одржаној на београдском Правном факултету, којом је обележена седамнаеста годишњица краја двомесечне даноноћне битке.

Кошаре

Најављено је да ће ускоро бити расписан и конкурс за сценарио играног филма о бици за Кошаре, који ће бити сниман следеће године. Држава је одлучила да на тај начин ода почаст људима који су у метохијским врлетима одолевали дању и ноћу, по киши и магли, ураганској артиљеријској ватри из Албаније, НАТО бомбардовању и непрестаним пешадијским нападима терориста с територије КиМ. Уз њих су на Србију јуришали припадници Атлантске бригаде, коју су чинили Американци албанског порекла, као и плаћеници с ознакама НАТО војски, који су еуфемистички називани “инструкторима”.

 

Хероји Кошара, који су спречили копнену инвазију из Албаније, дуго су били анонимни и заборављени. Они су од 9. априла до 14. јуна 1999. упорно, из дана у дан, одбијали нападе вишеструко надмоћнијег непријатеља, здружених снага терористичке ОВК, регуларне армије Албаније и западних плаћеника којима су ватрену подршку из ваздуха давали НАТО авиони и хеликоптери. Подизањем споменика и снимањем филма, та неправда ће коначно бити исправљена.

 

Нападом на Кошаре, терористи ОВК, снаге регуларне албанске војске и НАТО покушали су да изведу копнену инвазију у равницу Метохије да би извукли добро маскиране српске јединице на чистину где би биле лак плен НАТО авиона.

 

Кошаре су браниле снаге Војске Југославије, које су чинили делови 125. моторизоване бригаде, 53. граничног батаљона, војна полиција из Београдског и Крагујевачког корпуса, делови 63. падобранске и 72. специјалне бригаде, као добровољци из земље и иностранства. Командант свих јединица ВЈ на Кошарама био је потпуковник Љубинко Ђурковић, а његови претпостављени — пуковник Драган Живановић и генерал-мајор Владимир Лазаревић.

 

 

 

 

Новости

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;