Немачки публициста и бивши сарадник обавештајне службе BND Вилхелм Дитл је изјавио да је сасвим могуће да је у убиство руског опозиционог политичара Бориса Њемцова 27 фебруара 2015 године умешана Служба државне безбдности Украјине.

 

немцов21-790x526

 

Он је у Берлину представио резултате истражвања групе Ost-Objektiv у чијем саставу су бивши високи функционери и сарадници обавештајних служби Немачке и Аустрије. Та група је сарађивала и са агентима специјалних служби Норвешке и Данске, као и саме Украјине.

 

Дитл је нагласио да су чланови групе решили да прво виде какве ће бити реакције на резултате њиховог истраживања и да се тек потом открити своја имена.

 

Према његовим речима, замисао украјинске државе безбедности је била изведена из рачунице да ће ликвидација Њемцова испровоцирати немире у Москви. Додао је да је „чеченски траг“ у игру убачен намерно.

 

У документу који је Дитл представио, наглашава се да је централну улогу у злочину одиграла љубавница Њемцова, украјинска манекенка Ана Дурицкаја. Она је наводно наговорила Њемцова да прошетају у касним ноћним сатима мостом поред Кремља, где је бивши потпредседник владе Русије био убијен.

 

У документу такође пише да ни време злочина није било случајно јер је Њемцов кроз неколико дана требало да предводи протестни марш у Москви.

 

Руска истрага поводом убиства сматра да је Њемцова убио Чечен Заур Дадаев, а да је организатор атента такође Чечен Руслан Мухудинов за којим је расписана међународна потерница.

 

Ката

Тагови: ; ; ;