Хакери, за које Американци тврде да су повезани са руском Владом и да су радили по њеним налозима, продрли су у компјутерски систем Демократске партије и у базу података њеног Демократског националног комитета (ДНЦ). При том су се дочепали свега што је владајућа партија у САД припремила о фактичком кандидату Републиканске странке за председника САД Доналду Трампу.

 

hilari-tramp

 

Шефица ДНЦ Деби Васерман Шулц је оценила да се ради о озбиљном инциденту и признала да је упад откривен тек пре два дана, након чега су предузете мере да се уљезима онемогући даљи приступ.

 

Лист Washington Post, који је први објавио вест о упаду руских хакера, навео је да су хакери озбиљно угрозили компјутерски систем ДНЦ, који је садржавао податке из истраживања о Трампу.

 

Наводно су у питању две групе хакера. Прва, названа „Мили медвед”, је по компјутерском систему Демократске партије «вршљала» најмање годину дана. Друга је кренула са радом у априлу ове године и бавила се само Трампом.
По наводима листа, хакери су читали e-mail и садржај chat, а допрли су и до финансијских информација и личних података из компјутера које користе Доналд Трамп и Хилари Клинтон и компјутера неколико радних тела америчке Републиканске партије.

 

Ката

Тагови: ; ; ;