Лидер Словеначке Националне партије, Змаго Јелинчич, упутио је отворено писмо словеначком председнику Боруту Пахору због позива да све државе региона признају независност Косова:

 змаго-790x498

 

«Пре неколико дана председник Словеније, Борут Пахор, изјавио је „у име свих држављана Словеније“ да морају све државе региона безусловно признати Косово као независну државу. Овом приликом подсећам да је Словеначка национална партија била против признања Косова јер оно према међународном праву нема својство државе.

 

Косово, односно Косово и Метохија, одувек је било интегрални део Републике Србије. Оно је уживало извесни степен аутономије и ништа више. Због тога смо и згрожени да председник Пахор и у наше име данас говори о неопходности признања КиМ иако смо већ 2008. године као тада једина државотворна парламентарна старнка били против словеначког признања Косова.

 

Због наведених чињеница ми нипошто не одобравамо понашање словеначког председника који злоупотребљава вољу већине грађана Словеније и по америчком и немачком диктату шири наметнуте ставове. Председнику Пахору предлажемо да се радије бави кључним унутрашњим државним проблемима који су већ месецима запостављени.

 

Борута Пахора очигледно не забрињава то да нам је држава покрадена и препуштена на милост и немилост западним економским и политичким лобијима. Председника не интересује да заштити државност словеначког територија и наставља да своју политику заснива на комунистичком становишту социјалистичких република. Свеједно му је шта ће сутра бити са нашим држављанима и нашим најмлађима.

 

Због свега наведеног Словеначка национална партија предлаже председнику Пахору да нађе време и за сопствену државу и да не подлеже притиску Запада и беспотребно се меша у унутрашње ствари суверених држава».

 

Змаго Јелинчич Племенити

Председник СНС

Тагови: ; ;