Предлог закона о ратификацији споразума за продужетак мандата мисији ЕУ на Косову вечерас се није нашао пред посланицима због недостатка кворума.

 

eulex

 

«Косовска влада» јутрос је усвојила Нацрт закона који је усвојен и у законодавно правној комисији косовске скупштине, на основу кога би Еулексу требало да се продужи мандат до 15. јуна 2018. године.

 

Мисији је мандат истекао у уторак у поноћ.

 

Дневник Коха диторе је имао увид у текстове писама које су разменили «председник Косова» Хашим Тачи и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

 

«Специјални представник ЕУ и Еулекс Косова наставиће да помажу институцијама, судским властима и агенцијама у спровођењу закона на Косову у даљем јачању независног система вишенационалне правде и мултиетничке полицијске службе», пише у писму Федерике Могерини.

 

 

Могерини пише и да «Косово европску перспективу дели са другим регионима Западног Балкана».

 

«Током остваривања свог мандата Еулекс Косова допринеће олакшавању прогреса Косова ка даљој интеграцији у ЕУ», наведено је у писму.

 

«Председник Тачи» се у писму 9. јуна сагласио да Еулекс води све досадашње случајеве и да у ванредним околностима преузме неки нови случај.

 

ЕУ је изразила неслагање, с тим што је Тачи оставио могућност да се одлуком Судског и Тужилачког савета Косова нови случајеви пренесу Еулексу.

 

 

РТС

 

Тагови: ; ;