Колико је сада у свету снажна русофобија? Зашто су либерал и западофил у Русији — једно те исто лице? Како у данашње време убрзати духовну обнову Русије?

 

На ова питања за Pravda.Ru одговара директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков., преносе fakti.rs

 

1 rus

 

• Антируско, русофобско расположење активно се намећу на Западу. Недавно су га европски културни посланици демонстрирали чак и у сфери која је, рекло би се, удаљена од политике, као што је естрада. Како Ви гледате на то?

 

«Евровизија је, иако је формално само музичко такмичење, истовремено и део политике Запада, између осталог, према Русији. На њега се не може гледати само као на културни догађај. Апсолутно не. Чак и тамо има више политике. Западне земље на челу са САД тренутно спроводе политику изолације Русије, притиска на нашу земљу. Стално покушавају да подрију ауторитет руског руководства, пре свега председника Путина. Наравно, Евровизија се такође користи за остваривање тих циљева. По мишљењу нашег аналитичког центра, у томе нема ничег чудног. Зачуђујуће је нешто друго. Што су обични гледаоци који су учествовали у гласању показали другачије резултате. Тамо има много више симпатија према Русији, у сваком случају према руском учеснику, извођачу песме».

 

«Веома занимљив процес се сада одвија у Западној Европи. Упркос ставу званичних власти и појачаној пропаганди против наше земље, шири се интересовање обичних људи за Русију, расте разумевање и чак симпатије према Русији. Те маказе ће после одређеног времена донети негативне резултате онима који сада воде кампању против Русије».

 

• На који начин су се, по Вашем мишљењу, овде истакли наши либерали?

 

«Противници своје земље, чији је условни назив либерали, јер међу њима постоје људи очигледно ауторитарних схватања, постоје људи чији су ставови веома радикални, све више се удаљавају од народа. Зато их је правилније звати не либерали, већ западофили. То су људи који на Русију гледају као на територију где су принуђени да живе. Они се осећају чак не као грађани света, како понекад неки од њих говоре. Они се просто осећају као борци против Русије, као самосталне суверене традиционалне државе. Постоје личности које су идејно оптерећене и боре се за идеје. Иако многе од њих, наравно, финансира Запад. Зато њихова реакција не чуди».

 

«Русија је увучена у својеврстан облик хибридног рата. Догађаји у Украјини, Сирији, војна дејства, економска, политичка.. Против Русије се води борба и, наравно, они користе и Евровизију у тој борби. Оно што се догодило је веома добра илустрација, демонстрација за све наше људе, да се бар мало замисле о ономе што се догађа у свету. Они добро виде очигледну неправду, тенденциозност и усмереност западне политике. Запад све користи и користиће у борби против Русије. Али, ми нећемо одговарати истом мером. Русија привлачи обичне људе по целом свету управо својом искреношћу».

 

• С тог аспекта, веома је вредно мишљење наших партнера. Један од њих је рекао да су Руси успели да чак и свој револуционарни дух, комунизам, учине религиозним.

 

«Апсолутно истинито. Јер, када су бољшевици дошли на власт, они су схватили да неће моћи да управљају земљом, руским народом, само помоћу репресалија, да треба да привуку на своју страну бар део народа. А без идеје, без псеудорелигије је то у Русији немогуће. Зато треба створити лажну веру на принципима који су јасни нашим људима, на вечним људским вредностима. Треба поставити идеални циљ, као што је била Света Рус, треба дати народу виши, врховни задатак. Треба исконструисати хијерархију вредности. То је Бог, он се зове Лењин, његове мошти се чувају у Маузолеју. Постоји наследник Лењина на земљи, он се зове Јосиф Висарионович. И по тој шеми су комунисти и почели да делују. Постоје завети, наравно, постоји морални кодекс градитеља комунизма. Све се поклапа, само су називи другачији».

 

«Али, дух је оно што је најважније, то је тачно. Код нас често кажу — да уредимо привреду и све ће бити бајно. Није тако! Без сређивања духовног и унутрашњег живота ништа нећемо уредити. На пример, у Совјетском Савезу смо имали свенародни покрет несуна, радника који су крали имовину својих предузећа. Из фабрика и установа су све крали. У било коју кућу да уђеш, свуда су инструменти украдени из погона. Дух је почео да се дегенерише, и земља се распала. Зато желим да кажем нашим сународницима: Људи, ако не почнете духовно да растете, опет ћемо доћи до нове катастрофе. Дух је најважнији. Он се не негује у позоришту или биоскопу, дух се негује окретањем ка Свевишњем».

 

Ката

Тагови: ;