Руски Министар одбране Сергеј Шојгу, је рекао да се изненадна провера војске изводи по наредби врховног команданта Владимира Путина и да је руски војни врх тврдње алијансе да јој прети „руска опасност“ назвао „русофобском хистеријом НАТО“.

 

1s

 

„Могло се предвидети да ће се температура русофобске хистерије појединих представника НАТО повећавати како се буде приближавао самит алијансе. Постаје очевидно да је циљ изјава о „руској војној претњи“ да се изазове паника и да се за борбу против подмуклог непријатеља издејствују колосални војни буџети“, изјавио је портпарол Министарства одбране РФ генерал Игор Конашенков.

 

Он је наведену Столтенбергову тврдњу да је НАТО НЕЗАДОВОЉАН ЈЕР ЈЕ РУСИЈА НЕПРЕДВИДИВА назвао „завршном аријом у русофобској представи за пореске обвезнике земаља чланица НАТО који треба да плате борбу са измишљеном руском претњом“.

 

 

Након што је директор Одељења за европску сарадњу Министарства спољних послова Русије Андреј Келин рекао да је МОСКВА ОБАВЕСТИЛА НАТО О ИЗНЕНАДНИМ ВЕЖБАМА, изјаву је дао и портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је изјавио је да не постоји никаква веза између започете изненадне провере и све већег војног присуства НАТО на истоку Европе.

 

Русија изненадне војне вежбе и провере изводи од 2013, после дводеценијске паузе. Путин је рекао да су оружане снаге његове земље прошле године извеле преко 3000 вежби и тренинга.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;