Скоро рађена студија коју су спровели истраживачи са Универзитета у Лајпцигу у сарадњи са фондацијама Хајнрих Бел, Роса Луксембург и Ото Бренер, показује драстичан пораст исламофобије у Немачкој која је узроковала напетост у друштву након доласка више од милион миграната, махом муслимана, у ту земљу. Студија је показала да се сваки други испитаник, од њих 2420, осећа као странац у својој земљи, преносе агенције.

 

1 nemacka

 

Такође је забележен и пораст броја људи који сматрају да треба се уведе забрана уласка муслимана у Немачку. Сада такав став има 40% испитаних, док је 2009 године број оних који би забранили улазак муслимана био мањи од петине испитаних.

 

Прилив миграната је изазвао све већу подршку странци Алтернатива за Немачку која жели да забрани минарете и фереџе и тврди да је ислам неспојив са немачким уставом. Порастао је и број напада на мигрантске кампове.

 

Немачка је дом за скоро четири милиона муслимана, што чини око 5% укупног броја становника. Многи од њих су турског порекла и раније су дошли у Немачку у потрази за послом, док су остали стигли претходне две године бежећи од рата у Сирији, Ираку и Авганистану, преноси Танјуг.

 

Ката

Тагови: ; ;