Дописник РТ Лизи Филан наставља да истражује везе Турске и терористичке организације ИСИЛ, преноси РТ. Филан и њен колега Гохтан срели су се са лекарима који лече терористе који долазе у болницу на југу Турске из зоне борбених дејстава у Сирији. У припреми извештаја Лизи је ризиковала сукобе са локалном полицијом због чега је морала да делује дискретно.

 

lekari isil

 

Као што се и очекивало прошлог месеца су се појавиле фотографије на којима се виде терористи ИСИЛ-а који се лече у турским болницама. Информацију су потврдили и сами лекари.

 

Новинари РТ-а су решили да провере информације али су морали да предузму одређене мере предострожности.

 

«Ако нас заустави полиција може да се деси да им се не свиди садржај који снимамо због тога смо на меморијској картици која је у апарату морали да имамо материјал који неће бити проблематичан, а на другу картицу да снимимо оно што стварно желимо»- рекла је Лизи Филан.

 

Седмочлана екипа РТ-а разговарала је са локалним шефом удружења лекара како би сазнала како је било његовим колегама да пружају помоћ терористима једне од најнепопуларнијих организација у свету.

 

«Многи терористи или припадници Слободне сиријске армије допремани су на границу приватним аутомобилима а не аутомобилима Хитне помоћи. Ми смо врло мало знали о њима. Уосталом они су били рањеници којима је била потребна медицинска помоћ. Ми нисмо смели то да одбијемо јер смо положили заклетву. Сваки лекар у свету би то урадио. Они су долазили, лечили се и на крају се враћали на своју дужност. Неки од њих су довожени и по 2-3 пута. Власт нам није давала никаква упутства у вези њиховог лечења али је чињеница да им је дозволила да пређу границу»- рекао је шеф локалног удружења лекара Хамза Агџа.

 

Филан се интересовала да ли је човек који је лечио терористе лекар.

 

«Да он је запослен у државној болници у Килису. На срећу он је овде и доћи ће на састанак. Не знам да ли ћете моћи да га убедите да говори у камеру. Ја сам му рекао да се може сакрити лице и изменити глас»- рекао је саговорник РТ-а.

 

Један лекар дошао је на састанак али је одбио да говори у камеру. Он је потврдио да је било периода кад су у болницу довожени многи рањеници из Сирије међу којима је било и терориста ИСИЛ-а. Рекао је да је било страшно јер су некад морали и гранате да ваде из њиховог тела. Сад је то драстично смањено и они се довозе једном у неколико недеља.

 

Турска негира било какву везу са терористима ИСИЛ-а. Новинарима је забрањено да истражују ову тему.

 

«Ја сам уверена да после ове емисије нећу моћи да се вратим у Турску а да будем сигурна за сопствену безбедност»- рекла је Лизи Филан.

 

 

Тагови: ; ;