Савет министара Европске уније одлучио је да за још годину дана продужи санкције Русији «као одговор на незаконито присаједињење Крима и Севастопоља«.

 

еу

 

По саопштењу Савета министара ЕУ у Бриселу, те «рестриктивне мере су ограничене на територије Крима и Севастопоља и тичу се увоза у ЕУ производа пореклом с Крима и Севастопоља«.

 

Санкцијама се забрањују и инвестиције на подручја Крима и Севастопоља, «што значи да Европљани и компаније са седиштем у ЕУ не смеју куповати земљиште или предузећа на Криму, финансирати компаније с Крима или им пружати услуге«, наводи се у саопштењу.

 

Под удар санкција, образложено је у одлуци Савета министара ЕУ, долазе и «туристичке услуге на Криму и Севастопољу, а посебно европски крстарећи бродови не могу да се укотве у лукама на кримском полуострву, осим у случају хитне потребе«.

 

ЕУ забрањује и «извоз одређене робе и технологије кримским компанијама или за коришћење на Криму у транспорту, телекомуникацијама и енергетици, као и које се тичу истраживања и производње нафте, гаса и руда«.

 

«Техничка подршка, посредовање, грађевинске или инжињеринг услуге везане за инфраструктуру тих сектора такође потпадају под санкције», наводи се у саопштењу.

 

 

Додаје се да «ЕУ остаје при ставу осуде илегалног присаједињења Крима и Севастопоља од стране Руске Федерације и пуне примене политике непризнавања» тог чина.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;