Јеремић: УН морају да поврате поверење света

Једна од најважнијих реформи у Уједињеним нацијама јесте да ствари морају почети да се називају правим именом, рекао је кандидат Србије за генералног секретара светске организације Вук Јеремић у интервјуу британском „Интернешенел бизнис тајмсу“.

 

Јеремић Вук

 

„Како се иначе може повратити кредибилитет УН и поверење света уколико нисте спремни да отворено говорите о светским проблемима, у шта убрајам и проблеме саме организације?“, истакао је Јеремић.

 

 

На констатацију да је репутација светске организације озбиљно нарушена у појединим деловима света попут Централноафричке Републике, где је чак било и случајева злостављања жена и деце од стране миротвораца УН, Јеремић каже:

 

„То представља један од најозбиљнијих удараца кредибилитету УН и томе се мора приступити одлучно, без икакве задршке. Уколико будем изабран за генералног секретара, извршићу темељно испитивање интерног извештавања, чији ће резултати потом бити доступни широј јавности“.

 

 

Јеремић, такође, жели еволуцију улоге УН у Африци, што би значило више надлежности и одговорности за организације са самог континента попут Афричке уније или Заједнице за развој Јужне Африке (САДЦ).

 

Кандидат Србије за генералног секретара УН осврнуо се и на досадашњи приступ УН Сирији, а у својој платформи детаљно обрађује мане таквог приступа уз напомену да је УНХЦР досад успео да прикупи свега 61 одсто потребних средстава намењених потребама 60 милиона расељених лица међу којима је и 13,5 милиона грађана Сирије.

 

Британска онлајн публикација наводи да Јеремић, кога назива „водећим кандидатом и фаворитом у трци за највишу позицију у светској дипломатији“, с правом поставља питање зашто није било могуће агилније приступити приватним изворима и финансијске недостатке надокнадити путем сарадње са светским филантропима.

 

„Веома је разочаравајућа и чињеница да је било потребно пет година кризе у Сирији да би се организовао светски хуманитарни Самит у Истанбулу, чији резултати, узгред речено, далеко од тога да изазивају одушевљење“, оценио је Јеремић.

 

 

Каже да треба унапредити хуманитарно деловање УН, али се и активније бавити кореном проблема као што су између осталог и рат у Сирији, али пре свега дезинтеграцијом старог поретка у многим деловима Блиског истока.

 

ИБ тајмс примећује да се, с обзиром на Јеремићеву биографију, многи могу осетити неадекватним супарницима и да, са квотом на кладионицама која тренутно износи 2/1, Јеремић представља једног од најозбиљнијих кандидата за позицију највишег званичника УН.

 

 

РТС

Коментари: