Врховна Рада Украјине је упутила цариградском Патријарху Вартоломеју молбу да призна независност украјинске цркве од московске Патријаршије.

 

За усвајање текста апела Вартоломеју је гласало 245 посланика. Већину међу њима чине атеисти и унијати са запада Украјине који су извели државни удар у Кијеву у фебруару 2014 године.

 

1 a

 

За циљ усвојеног документа је проглашена измена статуса украјинске цркве и успостављање њене независности.

 

«Већина становништва Украјине више није за идеју црквеног јединства са Патријархом московским и целе Русије Кирилом и зато се обраћамо поглавару константинопољске цркве који носи титулу васељенског Патријарха и у православљу је први међу једнакима», каже се у документу.

 

Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије је посаветовао врховну Раду да се не меша у унутарцрквене ствари, јер тиме крши законе Украјине. Он је обраћање Патријарху Вартоломеју назвао директним угрожавањем односа државе и Цркве.

 

У Украјини, поред канонске Украјинске православне цркве, која је у канонском јединству са московском Патријаршијом, постоје и непризнате кијевска Патријаршија и Украјинска аутокефална православна црква. Ова друга се све отвореније приближава украјинским унијатима.

 

Као одговор, УКРАЈИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА САОПШТИЛА ДА НЕ ЖЕЛИ ДА СЕ ОДВАЈА ОД МОСКОВСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ
Ката

Тагови: ; ;