Народна скупштина Републике Српске упутила је Уставном суду БиХ захтев да поништи одлуку којом се оспорава 9. јануар као Дан Републике Српске.

 

v201884

 

Захтев за преиспитивање одлуке Уставног суда данас је утврдио Одбор за уставна питања Народне скупштине РС, којим је председавао председник ентитетског парламента Недељко Чубриловић, а рок за достављање захтева био је 25. јун. пише РТС.

 

Од Уставног суда БиХ се тражи да прихвати захтев за преиспитивање одлуке, којом се оспоравају одредбе Закона о празницима РС, односно 9. јануар као Дан Републике Српске, те да донесе нову одлуку, односно да стави ван снаге одлуку од 26. новембра 2015. године.

 

У новембру прошле године Уставни суд је донео одлуку према којој је прослава Дана Републике Српске 9. јануара дискриминаторска по грађане РС који нису српске националности, с обзиром да се тада прославља и крсна слава РС Свети архиђакон Стефан.

 

Поступак за оцену уставности Закона о празницима РС, односно 9. јануара као Дана РС, покренуо је бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

 

Све српске политичке странке саопштиле су да неће одустати од прославе Дана Републике Српске 9. јануара, не искључујући ни референдум грађана РС о том питању.

 

 

Тагови: ; ; ; ;