Председник Кине Си Ђинпинг допутовао је у Београд. По уласку у ваздушни простор авиони српског ратног ваздухопловства дочекали су авион у којем је делегација Кине, јавља РТС.

 

XxjpbeE0

 

Председника Кине на аеродрому чекају председник Србије Томислав Николић са супругом, председник владе Александар Вучић и председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

 

Си Ђинпинг је дошао у Србију на позив председника Николића, што је прва посета кинеског председника нашој земљи после више од 30 година.

 

Николић и Си ће данас положити камен темељац за изградњу Кинеског културног центра, открити споменик Конфучију, као и таблу новоименоване Конфучијеве улице и Трга пријатељства Србије и Кине.

 

 

Двојица председника ће том приликом положити венце на споменик настрадалим службеницима амбасаде Кине у НАТО бомбардовању 1999. године.

 

За Сји Ђинпинга на аеродромској писти приређен је свечани дочек, традиционално, уз со и погачу, а кинеском председнику и његовој супрузи деца у српским народним ношњама уручила су букете цвећа.

 

Председник Кине, његова супруга и домаћини прошетали су кроз шпалир гарде Војске Србије, поздравила су их и деца у српским народним ношњама, уз махање кинеским и српским заставицама.

 

Потом је одржан културно уметнички програм, који је почео изведбом „Играле се делије”, а током којег су представљене и народне игре из разних крајева Србије.

 

 

Тагови: ; ; ; ;