Београђанин Драгољуб Тодоровић (52) поднео је будванској полицији пријаву против два припаданика обезбеђења „Секјурити“ јер су га на плажи испред хотела „Маестрал“ претукли и вређали на националној основи, објавиле су данас „Вијести“. Тодоровића, који је српски држављанин и у Будви поседује два луксузна стана, припадник обезбеђења позвао је да изађе из воде а затим су га он и његов колега напали: један га је ударио шаком у главу а други давио и називао српским псетом. Тодоровић је изјавио да се у Будви више не осећа безбедно и дао оба своја стана на продају.

 

 

BUDVA

 

 

Срби су непожељни на хрватским плажама још од почетка деведесетих а њихове куће су почетком рата конфисковане – то је сценарио који није нормалан ни за једну државу а нарочито не за оне које желе се баве туризмом. Међутим, изгледа да се од независности Црне Горе све више овакви негативни трендови, које смо некада везивали само за повампирење усташлука и ескремни национализам у Хрватској, појављују и код нас. Испољавање нетрпељивости и фашизма према Србима, овако агресивно, појављује се по први пут и у Црној Гори.

 

Драгољуб Тодоровић власник је два стана у луксузном насељу Емералд беј. Он је поднео пријаву да су га радници обезбеђења који су ангажовани на хотелској плажи напали и вређали. „Вијести“ наводе да им је из полиције незванично речено да покушавају да утврде ко је од чланова тог обезбеђења напао Тодоровића јер свих 15 службеника негирају кривицу.

 

„Вијести“ преносе сведочење самог Тодоровића, који наводи да се инцидент десио на градској а не хотелској плажи.

 

„У уторак у 12 часова, кренуо сам са супругом на плажу која се налази испод хотела Маестрал. Кад смо дошли, припадници обезбеђења су нам казали да је плажа затворена јер се изводе радови и да се преместимо на суседну, градску плажу испод ресторана Лангуст. То смо и урадили“, казао је Тодоровић.

 

Он наводи да је, када су се сместили на градски дио плаже, приметио неке припаднике обезбеђења како гурају кајак и остављају га у њиховој близини. На његову сугестију да се други кајак премести, не би ли се избегло да плажа буде затворена, припадници обезбеђења су то и учинили.

 

„Отишао сам да се купам када сам приметио да како ми са 30 метара удаљености један од припадника обезбеђења прстом показује да дођем“, казао је Тодоровић. Када је изашао из воде припадник обезбеђења га је питао коме је он то псовао мајку, на шта му је Тодоровић рекао да није никог псовао.

 

Радник обезбеђења му је тада рекао: „Спусти руке“, а затим га ударио шаком у лице. Тада га је напао и други члан обезбеђења који га је давио и називао српским псетом. Тодоровић сведочи како су колеге покушавале да га смире: „Стефане, немој, смири се.“

 

Након инцидента Тодоровић је отишао на рецепцију хотела и тражио разговор са шефом обезбеђења, на шта га је овај упутио у будвански Центар безбедности.

 

Међутим, ни након његове пријаве ситуација се није смирила. Он наводи да су та два иста припадника обезбеђења, којима наводно полиција не може да утврди идентитет, провоцирали његову супругу док су шетали Пржном. Из сведочења самог Тодоровића можемо видети и да се један од њих звао Стефан, као да су ту били присутни и други припадници обезбеђења – могући сведоци. Међутим, из полиције кажу да свих петнаесторо негирају кривицу. Дакле, штите колеге.

 

Драгобуљ Тодоровић је због свих дешавања ставио оба своја стана на продају, казавши да се у Будви не осећа безбедно.

 

С обзиром на то да је Црна Гора држава која је сву своју економију ставила на једну карту – туризам, морали бисмо туристима, посебно онима који долазе из Србије и осећају се на нашем приморју као код куће, макар да обезбедимо сигурност, и од провокација а камоли од напада. Или да барем позовемо на одговорност оне који су криви и покажемо тиме да смо сами одговорни према онима којима смо домаћини.

 

Црногорски туризам иако тежи да буде елитан нема ни основне услове: фекалије се изливају у море, преко дана нема воде- треба поставити питање зашто би неко долазио да летује овде кад је Грчка јефтинија и условнија? И љубазнија.

 

Туристичка сезона започела је фашистичким нападом и нереаговањем локалних власти, као и заштитом оних који су напали Тодоровића. Шта друго туристи могу да закључе, посебно ако су Срби, сем да на нашем приморју нису безбедни?

 

 

ин4с

Тагови: ;