21. јуна у 12:00 часова у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици почиње акција «Свећа сећања», јавља Прес служба Балканске федерације руског говорног подручја организација (БАФРА).

 

свеча

 

У 2016. години обележава се 75 година од почетка Великог отаџбинског рата. Акција «Свећа сећања» у организацији Балканске федерације руског говорног подручја организација (БАФРА), формирана је као резултат реструктурирања КСОРС Црне Горе и биће одржана у Црној Гори по други пут. Манифестација ће бити годишњи догађај.

 

Ток програма:

12.00. Храм Христовог Васкрсења (Подгорица). Парастос. Комеморација војника. Осветљење главне «Свијеће сјећања» 22. јуна, и свећа сећања народа СССР и на Балкану.

13.00. Из Храма Христовог Васкрсења , учесници ће посетити информативни центар културног развоја града Москве у Подгорици, гдје ће донети свећу и гдје ће почети и ауто-мото марш «Свијећа Сјећања» 13.30. Заустављање успут на спомену у Подгорици.

14.00. Руска амбасада у Црној Гори, транспорт и достава свеће и књиге сјећања. 16.00. Долазак ауто-мото-марша на споменик херојима из Другог светског рата на брду изнад Светог Стефана. Паљење «Свијеће Сјећања». Парастос војницима ослободитељима.

16.30. Одлазак уједињене ауто-мото колоне у Будву.

17.00. Почетак спомен акцију «Свијећа Сјећања» у руском центру «Препород» читање поезије деце из центра Ренесансе. Почетак предавања «Храброст» за децу и тинејџере.

18.30. Састанак у «Јадрану» 20.00. Будва шеталиште. Почетак акције «Линија сјећања» 21.00. Осветљење «Линије сјећања » свећа по броју дана у Великом отаџбинском рату.

21.30. Одлазак колоне волонтера до мјеста дистрибуције спомен пламена и Свијеће Сјећања сународницима и Балканској Браћи. Мотоциклисти и возачи аутомобила ће запалити свеће на спомен обиљежјима и споменицима у Црној Гори.

 

22. јун, 2016 цео дан.

Гледајте сећање народа СССР-а и Балкана — акција «Свећа сећања. Сетимо се свих имена. Обраћање Јавног савјета националне акције «Свијећа Сјећања: 22. јун — Свијећа на мом прозору» 22. јун — Дан сећања и туге.

 

Радост јубилеју 71-годишњице победе у Великом отаџбинском рату, нас историјски враћа на почетак — пре 75 година се десио «проклети рат» — најкрвавији у људској историји. Са ратишта се нису вратили милионе наших суграђана, више цивила је убијено у окупацији, много рањеника који су страдали од задобијених рана и ода , болести, глади, сиромаштва. Њихова имена ће бити упамћена широм Русије, Украјине и Белорусије, ЗНД и широм света. Свуда, у најпознатијим историјским локалитетима на гробу незнаном јунаку у Алекандер врту, на Поклонаја Гори у Москви, Мамаијев Кургану у Волгограду, у Куаи грофа у Севастопољу, у Брест тврђави, и, без претеривања, у свим , градовима, селима ће бити комеморативни скупови, на којима ће бити запаљене свеће.

 

Много година је прошло, али у нашој земљи не постоји место, не постоји породица која не доживљава овај дан као горчину губитка, која не држи сузу, која не шапуће, «ЗАПАМТИ! Ово не сме да се догоди! 2016-те одржава се спомен акција у знак сећања на пале борце народа Русије, ЗНД и балтичких земљама под мотом «Ми смо заједно!» Одржава се у обележавање 71 годишњице победе у Великом отаџбинском рату 1941-1945. и посвећена је јединству народа СССР у борби против носилаца Мизантропске идеје нацизма и расне супериорности.

 

Апелујемо на све оне који поштују успомену на оне који су убијени у Великом отаџбинском рату — да буду учесници у међународној меморијалној акцији «Свећа сећања јуна 22!» Осветљење свеће сјећања — то је велики данак, почаст херојима који су погинули за нашу земљу, сва су њихова имена у руском Бесмртном пуку. Свако од вас може лично подржати традицију да се свака породица у овом дану 22. јуна сјећаем брани од заборава наше пале јунаке. 27 милиона свећа се пале у цијелој нашој земљи у ноћи 21. на 22. јун, да би видјели једни другима свеће на прозорима наших домова топлих и испуњених тугом у нашим срцима! Нека нас ова традиција уједини — да би наши савременици приредили да би се сви сјећали те свети дужности сећања на будуће генерације за будућност наше домовине. Сународници! Браћо и сестре!

 

Ми сматрамо да је веома важно да се придружите акцији «Свећа сећања на 22. јун-Свијеће на прозорима» Сави човјек може да се придружи свиманама да на тај начин поштује сећање на милионе наших суграђана који су умрли од фашизма. Где год да кренете увече 21. јуна, запалите свећу, ставите је напрозор своје куће или стана, запамтите своје најмилије који су се борили против фашизма, који су радили у позадини, скините слике, и испоштујте их минутом ћутања у знак сјећања на њих.

 

Не будите равнодушни! То не треба да буде мртво — то у нама треба да живи! Фашизам неће проћи! Родитељи, очеви, мајке, баке и деке! Осветљење свећа код куће, у породици, са рођацима — изненађујуће је уједињујућа тачка, што је од велике образовне вредности. Ако се одрасли са својом децом, а затим и деца буду са својом децом сјећали и палили спомен свећу у ноћи 22. јуна, то ће бити добра традиција, која никада неће заборавити жртве нашег народа у Великом отаџбинском рату, укупне жртве и појединачних очева отаџбине. Ми морамо да објаснимо и покажемо пример младим људима на значај очувања сећања на традицију. У случају Украјине, видимо да ако се не чува успомена, за 10-15 година од Првог светског рата и милиони жртава за следећу генерацију су само суве чињенице у прашњавим страница историје. Данас је доведен у питање и сам назив рата — Великог Отаџбинскогг рата. Општа историја и сјећање — најбољи учитељи и водичи у заједницу мирне будућности.

 

Заиста бисмо желели да видимо у вечерњим сатима 21. јуна спомен свеће у свим прозорима око нас, и у кућама наших рођака, пријатеља и познаника широм бившег Совјетског Савеза. Ово ће бити живи симбол духовне снаге и силекоја је и изродила нашу побједу. Упалити свијећу може свака особа било где у свету, а то је далеко више елоквентниј од свих формалних догађаја и званичних говора.

 

Прикључите се акцији «Свећа сећања Јуне 22 -! Свијећа на прозору» Упалите свијећу сјећања! Сликајте слике и стављајте своје свеће на друштвеним мрежама и ставити знак #свечапамяти22июня, #бессмертныйполк22. Нека тај дан глобална мрежа буде испуњена милионимаа страница симбола жалости,сећања и солидарности. Нико није и неће никад бити заборављен, ништа се не заборавља!

 

Почетак акције у Црној Гори — 21. јуна у 12-00 у Подгорици. Свијећа Сјећања у знак сећања. Паљење Свијеће сјећања у 21-00 по локалном времену широм света! Позивамо волонтере и спонзоре.

Тагови: ;