Предавање, Ростов-на-Дону, Руска Федерација
Интервју и транскрипт предавања урадила Оксана Сазонова

 

Валериј Коровин, руски политиколог, члан јавне коморе Руске Федерације и аутор низа књига о геополитици, мрежним технологијама и евроазијском уједињењу, је своје задње предавање одржао данас у Ростову-на-Дону, непосредно пред почетак наредних војних вежби НАТО у близини руске границе.

 

Ове војне вежбе ће се одвијати под симболичним именом „Анаконда“, који подсећа на «стратегију анаконде» или «стратегију гушења», односно скуп индиректних економских, идеолошких и политичких метода притисака на Русију.

 

aaaaaaaaaaaaa

 

Према речима Валерија Коровина, НАТО форсира нове чланице на рат против Русије, ширећи два вида пропаганде. Са једне стране потенцира «агресивност» Москве, а са друге стране велича војну моћ НАТО која је у стању да се носи са „претњом“.

 

Међутим, како је Коровин приметио, историја је показала да било какав покушај да се Русија победи директном војном силом никада није био успешан. Због тога је толико битна и актуелна «стратегија Аанакода», која је својевремено била успешна у борби против СССР. Колапсом Русије је НАТО дошао у ситуацију да, уз помоћ бивших Република СССР, „стегне прстен“ око Руске Федерације.

 

Јер, како је то Валериј Коровин раније већ рекао, ЗАПАД СВАКИХ 100 ГОДИНА КРЕЋЕ НА РУСИЈУ, А ОНА ТЕ РАТОВЕ ПОБЕДНИЧКИ ЗАВРШАВА.

 

«Јељцинова врхушка је била спремна да устроји Русију по моделу СССР. Када је дошао на власт, Владимир Владимирович Путин је зауставио процес самоуништења наше земље. Фактички од тог тренутка је Запад почео да говори о томе да се Русија понаша превише агресивно, да врши мобилизацију и да почиње да представља ризик», рекао је аналитичар.

 

Након конференције, Валериј Коровин је одговорио на питање уреднице NewsFront Serbia Оксане Сазонове о томе на који начин су балканске земље укључене у англо-саксонску стратегију, с обзиром да се оне не граниче са Русијом, а са друге, например, Црна Гора може постати чланица НАТО.

 

«Чињеница је да амерички геополитичари и стратези, који се баве проучавањем начина приближавања Русији, не живе у илузији да су освојили простор Источне Европе, посебно Републике бившег Совјетског Савеза, и простор који је вековима припадао Русији“, рекао је Валериј Коровин.

 

„На пример, Џорџ Фридман, један од главних америчких стратега из области спољне политике, је написао да ће Русија кад тад да поново поврати своје некадашње границе и сферу утицаја коју је изгубила, стварајући природну целину евроазијског геополитичког блока. Украјина и балтичке државе не могу постојати независно предуго времена“, каже политиколог.

 

„А што се тиче Источне Европе, питање је где ће се Русија зауставити. Можда се данас Србија не граничи са Русијом, али већ сутра може да постане гранична територија на којој ће НАТО покушати да изгради базе да би спречио поход Русије ка Балкану, где ће она засигурно да се врати. Због тога Србија припада источној Европи у дугорочној геополитичкој перспективи. Данас се тврди да ће Србија ући у ЕУ или НАТО, али већ сутра нешто драматично може да се променити у самој Европи, а ми ћемо се бавити питањем да ли ће Србија да се прикључи Евроазијској Унији пре или касније. Због тога је веома важно да се за Србију изборимо још данас“, каже он.

 

„Србија је окосница евроазијске заједнице која је заправо основа мултиполарног света. А мултиполарни свет је будућност. Србија је данас евроазијски бедем у Европи са кога крећемо у геополитичку офанзиву на Запад», рекао је Коровин.

 

Ката

Тагови: ; ; ;