Тек што је завршио вишедневну посету Санкт Петербургу где је присуствовао 20. Међународном економском форуму председник Републике Српске Милорад Додик данас у Београду разговара са кинеским председником Си Ђинпингом.

 

Додик

 

Милорад Додик каже да састанци у размаку од само пар дана са председником Руске Федерације Владимиром Путином и председником Кине Си Ђинпингом за њега представљају привилегију.

 

„То је могућност да афирмишем већ значајно добру сарадњу са кинеском привредним компанијама у Републици Српској. Кина, као и Русија, представља за нас значајног економског партнера“, изјавио је за Спутњик председник Републике Српске.

 

„Ми желимо да радимо са њима на неколико важних пројеката — термоелектрана у Гацку, аутопут којим желимо да повежемо Бијељину и Бањалуку и тако омогућимо најбржу везу, изградимо најбоље потенцијале и повежемо се још боље са Србијом. Нови режими путовања преко Хрватске, као чланицом ЕУ, могу да буду рестриктивни за наше људе“, рекао је председник РС.

 

 

Додик подсећа да је једна кинеска компанија изградила термоелектрану у Станарима у РС која је једини објекат те врсте подигнут после 40 год на подручју бивше Југославије. Председник Додик наглашава да се тиме свакако поносе грађани Републике Српске, али и Кинези.

 

Данашњи сусрет, каже Додик, свакако је прилика да се захвали Кини што води принципијелну политику која је РС помогла слично као и Русија.

 

„Кинески званичници, али и народ одувек само желе да се поштују права других и они се нису, као друге државе са Запада, политички уплели у унутрашња питања појединих држава. Они не желе да креирају унутрашње односе земаља, по правилу компликујући све то, само да би имали разлога да се задрже деценијама, па чак и вековима на тим подручјима“, изјавио је Додик.

 

 

 

Са каквим утисцима долазите из Русије?

 

— Моћна организација форума показује много ствари. Пре свега, да је Русија потпуно рехабилитована од санкција, свесна је свих губитака које су имали, али око тога нема никакве патетике и мислим да је стварни губитник у Русији онај ко им и уводи те санкције, а то је сама Европа. Русија је и сада окупила велики број политичких економских, привредних финансијских и медијских стручњака који су пратили тај скуп и могли су да виде, по ономе што је и сам Путин говорио, да Русија има савршено јасну политику и да се у новим околностима у којима делује и ради прилагодила том путу. Дакле, оно што се могло чути је то да ће врло брзо Кина, Индија и Пакистан постати чланице Евроазијске групе, а нешто касније и Иран, што говори о томе да ће се у тој асоцијацији окупити близу четири милијарде људи. И да ће то бити једна од најснажнијих асоцијација на свету. Свакако, у том погледу треба поштовати напоре Русије који су усмерени ка томе да очува свој, не само економски, територијални и безбедносни аспект, него и да ојача своју улогу велике силе.

 

 

 

Опширније

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;