Демуренко је учествовао у истрази «Маркала» и изјавио је да су Срби «неправедно били оптужени само да би НАТО имао повод за напад»

 

demurenko

 

Одбрана генерала Ратка Младића судском већу Хашког трибунала у понедељак ће доставити свој став поводом напуштања суђења сведока одбране, руског пуковника Андреја Демуренка. Адвокати ће обавестити Трибунал о својим сазнањима везаним за његов нестанак и предложити даље кораке.

 

Пуковник Демуренко је требало да оконча исказ као сведок одбране генерала Младића. Демуренко се једноставно није појавио у судници број један Хашког трибунала. Демуренко у Хагу има статус сведока одбране генерала Младића.

 

Претпоставља се да је суд напустио из револта због начина суђења и метода Хашког трибунала.

 

Председавајући судија Алфонс Ори је рекао да је веће Трибунала обавештено да је Демуренко у ноћи између среде и четвртка напустио Холандију.

 

«У понедељак би требало да буде јасније у ком правцу ће се поступак даље одвијати, те да нема сумње да ће тужилаштво покушати да искористи ову ситуацију да неутралише делове његовог стручног и кредибилног сведочења којима је оповргао наводе оптужнице», казао је син генерала, Дарко Младић.

 

 

 

 

У досадашњој пракси Хашког трибунала није се догодило да сведок својевољно напусти Хаг непосредно пре краја свог исказа.

 

 

Подсетимо пуковник Андреј Демуренко, који је био командант руског миротворачког батаљона у Сарајеву и који је учествовао у истрази «Маркала», изјавио је да су Срби «неправедно били оптужени само да би НАТО имао повод за напад».

 

Према оптужници, минобацачку гранату на Маркале испалила је Војска Републике Српске.

 

Тужиоци су у унакрсном испитивању, побијали Демуренкову тврдњу, наводећи да он није у обзир узео све могуће српске артиљеријске положаје и да је погрешно тумачио налазе истраге француског Унпрофора.

 

Он је истраживао случај «Маркале» на основу анализе коју су направили Французи. Непосредно након гранатирања пијаце у Сарајеву, обишао је и место одакле су наводно гађали српски минобацачи. На површини од стотину метара, где је требало да буду закопани наводни минобацачи, није било апсолутно никаквих трагова на трави. Демуренко је и у октобру 2012. године, као први сведок одбране на суђењу председнику Радовану Караџићу у Хашком трибуналу, поновио да минобацачка граната на сарајевској пијаци Маркале није могла бити испаљена са положаја Војске Републике Српске.

 

«Маркале нису биле погођене минобацачком гранатом, то је био терористички акт на улицама Сарајева», рекао је он на сведочењу у процесу против др Радована Караџића, алудирајући на муслиманске снаге.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;