Министар одбране Пољске Антони Мачеревич саопштио је да је претња од Русије реална, коментаришући војне вежбе земаља НАТО-а које су одржане на територији његове земље, саопштио је Радио Пољска.

 

 

 

poljska 2

 

 

 

„Претња од Русије је реална. То није фиктивна претња и није само политичка. Руси су окупирали део територије нашег савезника. Агресивно се изјашњавају на рачун Пољске и њених савезника. Управо због тога житељи градова и села радосно поздрављају тенкове ’абрамс‘ и америчке војнике“, изјавио је Мачеревич.

 

Одговарајући на питање да ли дејства пољских власти провоцирају Москву, Мачеревич је оптужио Русију да, наводно, погрешно тумачи дејства земаља-чланица НАТО-а.

 

Министар одбране Пољске није први пут у средишту пажње због својих антируских изјава. Почетком јуна је изјавио да је један батаљон НАТО-а способан да „обузда Русију“.

 
У Варшави ће почетком јула бити одржан самит НАТО-а, током којег пољске власти планирају да убеде савезнике из Алијансе да повећају војно присуство у земљама Источне Европе и Балтика.

 

Услед несугласица са Русијом због украјинске кризе земље НАТО-а су одлучиле да прошире војну делатност у Европи. У Естонији, Литванији, Летонији и Пољској планирано је размештање четири батаљона.

 

Руске власти наглашавају да не теже сукобу са западним земљама, али ради заштите своје безбедности спремне су да предузму одговарајуће мере.

 

спутник

Тагови: ;