Јерменски лист «Агос» који излази у Турској објавио је интервју са бившим уредником Шпигла.и немачким историчаром Волфгангом Густом, и немачким историчаром са универзитета у Њујорку Ериком Вајцем у коме су експерти говорили о одговорности Немачке у геноциду над Јерменима у Отоманској империји 1915 године.

 

19-06_02

 

Према речима Волфганга Густ Немачка је посебно током Првог светског рата била један од значајнијих савезника Отоманске империје. Овај експерт је додао да је немачка преко обавештајних података својих конзулата била добро информисана о геноциду који се спроводио над Јерменима.

 

Немачки историчар је рекао да је током геноцида Немачка слала безбедоносна писма Отоманској империји са којима је покушавала да створи утисак како наводно жели да помогне Јерменима.

 

«Међутим реакција немачког Министарства иностраних послова је била другачија. Тадашњи канцелар Теобалд фон Бетман Холвег је рекао: «Наш једини циљ је да томом рата задржимо Турску поред себе а да ли ће Јермени живети или не- за нас није од значаја»»- додао је историчар.

 

Ерик Вајц је напоменуо да је Немачка била савезница Отоманске империје и да су немачки званичници, посебно амбасадори и конзули били добро упућени у то шта се дешавало.

 

16

 

Густ је додао да не треба затварати очи пред улогом Немачке у овим процесима.

 

«У појединим деловима Отоманске империје немачки војници су и лично учествовали у нападима на јерменска насеља»- рекао је бивши уредник Шпигла.

 

Позивајући се на одлуку немачког Бундестага да призна геноцид над Јерменима Вајц је истакао значај улоге Немачке у овом геноциду.

 

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;