Видовдански саjам књига, коjи jе требало да буде одржан од у Грачаници од 15. jуна  до 1. jула отказан jе због забране преласка књига на српском jезику на Kосово и Mетохиjу.

 

252575

 

Иако забрана «косовског министарства» званично важи само за школске уџбенике на српском jезику, на Kосово и Mетохиjу не могу ући ни књиге коjе нису школски уџбеници, саопштено jе тим поводом из Дома културе у Грачаници, јавља Танјуг.

 

Jасно jе да су «власти» одлучиле да админстративним препрекама и изнуривањем спрече улазак књига, па ове године мали Саjам у Грачаници неће бити одржан, наводи се у саопштењу из Дома културе у Грачаници.

 

После три године одржавања Саjма у Грачаници, коjа нема ни књижару, приштинске институциjе су грађанима ове енклаве, надомак Приштине, одузеле право да, макар, петнаест дана буду међу књигама, додаjе се у саопштењу.

 

Искључиво о свом трошку и потпуно волонтерски Саjам jе организовао Ђуро Смуђа из Београда, jер jе, долазећи на Kосово и Mетохиjу, одлучио да на такав начин помогне изолованим српским срединама.

Тагови: ; ;