«Видели смо последњих недеља колико брзо режим може да направи заокрет од европске политике ка Русији. Већ предуго траје политика седења Србије на две столице“

 

Пајтић ДС НАТО

 

Лидер демократа истиче да су страначки избори можда последња прилика да се заустави дезинтеграција и предлаже да се чланови изјасне о четири кључна питања.

 

Пајтић сматра да би ДС требало да се заложи за улазак земље у НАТО, да се избори за «једну снажну ДС», за правно регулисан статус истополних бракова и укључење синдиката у рад ДС.

 

«Видели смо последњих недеља колико брзо режим може да направи заокрет од европске политике ка Русији. Већ предуго траје политика седења Србије на две столице, политика која води у пропаст и прождире деценије живота људи на овим просторима», наводи Пајтић у писму чланству странке.

 

 

Како истиче, ни демократе нису биле имуне на «заблуду да овако мала земља може себи да приушти луксуз балансирања између Истока и Запада».

 

«Демократска странка мора направити искорак који није популаран, али, да је такав искорак Србија направила пре 20 година, не би било ратова и бомбардовања ове земље, процес европских интеграција био би убрзан а грађани заштићени од спољнополитичког авантуризма власти чије последице осећамо до данашњег дана. Зато ДС треба да се заложи за улазак Србије у НАТО. Ми нисмо ‘исток западу и запад истоку’, ми смо држава са седам милиона становника, исцрпљена од константних, једних те истих пораза», наводи Пајтић.

 

 

Као следећу кључну тему Пајтић наводи разједињеност демократске опозиције.

 

«Демократски блок истовремено мучи ‘нарцизам малих разлика’, трвења и препирке око минорних разлика, спорења слична спору око тога колико анђела стане на врх игле. Важније је ко је шта коме и када рекао (или урадио) пре две, три или десет година, него како земљу отргнути од владавине једног човека, који за правну и уређену земљу и не мари», наводи Пајтић.

 

 

Он каже да се зато страначки избори морају искористити да се од чланства затражи подршка за «реинтеграцију свега онога што је било демократско».

 

«СДС, ЛДП (ако задржи опозициони статус), ЗЗС и друге проевропске организације које су својеврсни деривати ДС-а, треба да заједно са нама који смо у странци били и остали буду реинтегрисани у једну снажну Демократску странку», пише Пајтић.

 

 

 

Пајтић сматра и да је ДС дужна да се сукоби са предрасудама и дискриминацијом било које врсте.

 

«Имамо обавезу да се храбро боримо за слободу и иста права свих, колико год та борба некад била политички непопуларна. Истополни парови који живе у заједници у Србији ускраћени су за право да посете партнерку или партнера у болници у случају болести, немају право наслеђивања себи блиске особе, нити обавезу узајамног издржавања. Чак и ако се њихова заједница по начину живота и заједничком домаћинству не разликује од сличних брачних или ванбрачних парова. Зато ДС има обавезу да тражи да статус истополних заједница буде правно регулисан и изједначен са брачним и ванбрачним заједницама у нашој земљи», наводије Пајтић.

 

 

 

Такође, Пајтић наводи да Србија нема снажан синдикални покрет нити свог «Леха Валенсу».

 

«Околности у којима је практично цела нација пролетаризована без обзира на ниво образовања обавезују нас да, будући да не постоји снажна историјска веза ДС са синдикатима, управо у сарадњи са њима заједнички радимо на активизму међу запосленима у Србији», навео је Пајтић.

 

 

 

Председник ДС је навео и да је донео одлуку да се на дан избора органа странке чланству поставе питања о уласку у НАТО, отварању процеса преговања о реинтеграцији опозиционих странака у јединствену ДС, о подршци предлога да истополни бракови добију исти статус као и друге брачне и ванбрачне заједнице, као и да ли су за то да синдикати узму учешће у раду странке.

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ Стандард

Тагови: ; ; ;