Посланици Бундестага у Црној Гори: НАТО води ратове широм света

У Црној Гори је одржана трибина са насловом: „Војна неутралност у садашњем геополитичком моменту и позиција Црне Горе“ у склопу дешавања поводом посете посланика Бундестага из партије „Линке“ (Die Linke) Инге Хогер и Др Александра Ноја.   13487834_886150148175030_242445252_n   На трибини је размотрена тренутна геополитичка ситуација и реалност мултиполарног света, изазови таквог поретка и његове фокалне тачке са акцентом на места сукоба као што су Украјина и Сирија. Говорило се о моделима неутралности данас и ставу који једна земља мора заузети ако је, као и ако није, чланица војних блокова.   Уводну реч је дао Марко Милачић, активиста, новинар, извршни директор НВО Покрет за неутралност.  

„НАТО води ратове широм света, а почео је са нелегалном агресијом на Југославију који је рушио међународно право. Касније је ратовао у Авганистану, Сирији, Украјини и осталим земљама. НАТО је био и остао ратнички савез“, каже Инга Хогер, посланица Бундестага.   Убрзо ће се десити НАТО самит у Варшави, а „Левица“ ће поднети захтев у Бундестагу којим ћемо тражити да Немачка иступи из НАТО пакта.   Ја и мој колега др Александар Ној смо дошли у Црну Гору, управо због тога што је овде актуелна дискусија да ли Црна Гора треба да приступи том ратничком савезу. Водили смо разговорима са политичарима који су за и који су против приступања НАТО- пакту. Већина је потврдила да је за референдум о том питању, а изгледа да се владајућа партија боји референдума као ђаво од крста. Ми смо дошли у Црну Гору да подржимо оне снаге који су против учлањења у НАТО, заправо који су за мир и неутралност“.

  Др Александра Ној је одговорио на питање дипосника News Front-a у Црној Гори о нагомилавању НАТО трупа на руској граници.  
  На трибини је такође говорио филозоф, колумниста Стефан Ђукић који се осврнуо на предности и мане учлањења у НАТО пакт са економске и геополитичке стране. Осврнувши се и на изјаву бившег председника парламента Кривокапића „да народ не разуме геополитику, и да нема потребе за референдумом“.   Сниматељ News Front-a у Црној Гори Војислав Мистовић