Руска војска одбацила је оптужбе Пентагона да је намерно гађала сиријске опозиционе снаге које подржавају САД, тврдећи да Вашингтон није указао на њихову локацију.

 

igor-konasenkov-rusija-general-bombardovanje

 

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков изјавио је да је област која је била мета напада удаљена више од 300 километара од места која су САД раније означиле као подручје под контролом опозиционих снага.

 

Пентагон је саопштио да је у суботу одржао видео конференцију с руском војском да би разговарао о руским ваздушним нападима у четвртак на сиријску опозицију која се бори против Исламске државе.

 

У саоштењу Пентагона је наведено да су САД покушале редовним каналима да обавесте руске снаге да коалиционе снаге под њиховим вођством дају ваздушну подршку борцима против исламских екстремиста.

 

Конашенков је рекао да је руска војска унапред упозорила САД на планирани напад, али да Пентагон није обезбедио координате сиријске опозиције, због чега је било немогуће да буду предузете мере за прилагођавање акције руских ваздухопловних снага.

 

Руска војска, додао је Конашенков, предложила је пре више месеци да се размењују информације о положајима различитих снага укључених у војне акције у Сирији како би била направљена свеобухватна мапа. Конашенков је рекао да је видео конференција с Пентагоном била конструктивна и да су обе стране изразиле спремност да «побољшају координацију у борби против терористичких организација у Сирији и избегну инциденте у спрођењу војних операција».

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;