Американцима није баш најјасније шта је Владимир Путин заиста хтео да каже када је у Санкт-Петербургу рекао да су САД велика суперсила. Сви озбиљни амерички медији су цитирали ове речи руског лидера изговорене у оквиру Међународног економског форума одржаног у „северној престоници“ РФ.

 

57221ee0c36188d0188b4569

 

„Америка је велика сила. Данас је она вероватно једина суперсила. Ми то прихватамо и спремни смо да сарађујемо са САД. Свету је потребна таква земља као што су САД. Само нам није потребно да се оне стално мешају у наше ствари, да нам указују како треба да живимо и да сметају Европи да са нама гради односе“.

 

Washington Post је оценио да су Путинове речи, у светлу свега што се догађало последњих година, нарочито у Украјини и Сирији, чудне јер је Москва у тим земљама реализовала интересе потпуно супротне америчким.

 

Washington Post је проценио да је ова реторичка промена повезана са могућношћу да на чело САД дође Доналд Трамп који не крије симпатије према Русији.

 

„Због тога је Путин највероватније проценио да се САД могу упутити и комплименти“, пише лист, додајући да Вашингтон у Путину види опасног демагога, али је Трамп, упркос томе, убеђен да ће умети да са њим има добре односе и сарадњу.

 

„Својим тобожњим признавањем супериорности Америке, Путин несумњиво ласка Трампу. То није ни мало случајно. Путин иступа против спорног ширења НАТО у Источној Европи и осуђује једностране потезе САД на међународној арени. Таква његова позиција је подударна са Трамповим мишљењем да је НАТО застарела структура. Кремљ ће наћи заједничке циљеве са Трампом који не верује либералном светском поретку“, закључује Washington Post.

 

Ката

Тагови: ; ; ;