Стивен Брукс, доцент на Дартмутском колеџу, приватном истраживачком универзитету и једном од најстаријих америчким универзитета, је рекао да је проблем Кине то што САД имају превише савезника широм света да би тек тако одустале од своје превласти. С обзиром да су ти савезници најмоћније економије света, увелико смањују трошкове САД за одржавање статуса суперсиле.

 

kineski-zmaj-790x528

 

Вашингтон је успео да очува своје војно лидерство у свету без нарочитих трошкова захваљујући војним базама које се налазе на територији савезничких земаља и због помоћи савезника у развоју напредног наоружања. Једини прави савезник Кине је Северна Кореја, а тај савезник често не вреди новца, који се троши на њега.

 

Зато, ако се не деси нека промена која ће довести до потпуног одбацивања глобалне улоге Америке, Вашингтон може у наредних неколико деценија без нарочитог напора да сачува своје основне војне инструменте, савезе и споразуме.

 

С друге стране, ако Америка постане задубљена у своје послове, о чему све више говоре не само политичари, већ и обични Американци, проблеми ће се само погоршати.

 

Доналд Трамп тврди да САД константно склапају споразуме са другим државама на своју штету и обећава да ће поново научити Америку да побеђује. Али, савремени светски поредак почива на прећутном договору. Државе не конкуришу једне другима на војном плану, учествују у сложеној мрежи споразума и играју по општим правилима у замену за извесност да Америка, која је доминантна у војном смислу, неће почети да врши притисак на њих.

 

Када је реч о противницима, у прошлости су Немачка, Јапан и Совјетски Савез биле јаче у војном, а не у економском смислу. Данас је потенцијални конкурент САД Кина која ће још деценијама бити економска али не и војна сила.

 

Генерално, Кинези желе само мале измене у постојећем светском поретку чиме би се подигао углед Пекинга. Уколико САД то не прихвате, могле би испровоцирати Кину на акције које могу запретити садашњем светском поретку у целини.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;