Сиријац Абдулах Наками, који има држављанство БиХ и који је настањен у Травнику, још пре неколико месеци се вратио са сиријског ратишта, где је рањен и одмах је оперисан у једној јавној медицинској установи у Сарајеву. Нико га није питао о узроцима и месту рањавања.

 

sirija-zene-bula-zastava

 

Абдулах Наками је, према речима извора, дошао током рата у БиХ као хуманитарни радник, остао ту, стекао држављанство и оженио се држављанком БиХ са којом има двоје деце. Завршио је медицинску школу и има звање медицинског техничара.

 

Саговорник близак безбедносном сектору је за Глас Српске рекао да са Накамијем ни једна надлежна безбедносна агенција није контактирала након што се вратио са ратишта.

 

«Он све време мирно живи у Травнику. Та појава све је учесталија у ФБиХ. До сада су оперативни захвати извршени на десетак повратника са сиријског ратишта. Дупло више је оних којима су пружене медицинска нега и помоћ након рањавања», каже извор.

 

Портпаролка SIPA Кристина Јозић је рекла да су у току провере у погледу карактера пружених лекарских услуга у неколико случајева.

 

«Припадници SIPA проверавају све информације које се односе на могуће учешће држављана БиХ на страним ратиштима са циљем утврђивања тачности и предузимања даљих потеза из надлежности Агенције», каже она.

 

Глас Српске је објавио да је у Клиничком центру Универзитета у Сарајеву 2014 године лечено осам џихадиста који су били рањени на сиријском ратишту, док је у болницама у Зеници и Травнику лежало укупно једанаест рањених бораца, повратника из Сирије.

 

Стручњак за безбедност Предраг Ћеранић каже да није изненађење да има оних који су се вратили са сиријског ратишта а да нису безбедносно обрађени, као ни то да ране санирају у медицинским установама по ФБиХ.

 

Ката

Тагови: ; ;