Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије генерал армије Валериј Герасимов је поручио да је стрпљивост коју је званична Москва демонстрирала поводом Сирије сада већ при крају.

 

Први оперативац војног врха Русије је на овај начин одреаговао на оптужбу државног секретара САД Џона Керија да су Русија и сиријски председник Башар Асад, у време захтева да се на целој територији Сирије безусловно поштује прекид ватре, „наставили кампању сиријске армије усмерену на заузмање Алепа“.

 

Valeriy_Gerasimov_-_EDM_February_11__2014

 

„Русија мора схватити да наше стрпљење није безгранично“, рекао је шеф америчке дипломатије.

 

„Стрпљење поводом ситуације у Сирији при крају је код нас, а не код Американаца. Ми поштујемо све обавезе и договоре везане за прекид ватре и национално помирење у Сирији. А Американци све време имају неке „тешкоће“ на територији (Сирије) која је под њиховом контролом“, одбрусио му је Герасимов.

 

Герасимов је додао да у Женеви делује руско-амерички Центар за оперативно реаговање и да постоји и директна линија за спречавање инцидената у ваздушном простору Сирије.

 

Уз то, Министарство одбране РФ већ три месеца САД доставља координате објеката «исламске државе» и Џебхат ан-Нусра, али „амерички партнери“ све до данас не могу да се определе где су за њих опозиционари, а где вампири из међународних терористичких организација.

 

„Резултат тога је да терористи у Сирији активно обнављају своју снагу и ситуација се поново усијава. Само, то не може тако бесконачно трајати“.

 

„Американци сматрају да када бојовници ракетним бацачима туку позиције сиријске армије и насеља, да сви треба да на то гледају као на незнатна кршења режима прекида ватре. А сами сваки сразмерни одговор сиријске армије одмах проглашавају за непропорционалне ударе по опозицији“, додао је Герасимов.

 

Ката

Тагови: ;