Различити извори у Бриселу дали су опречне информације. Док једни тврде да је отварање поглавља тог датума врло вероватно, други тврде управо супротно.

 

srbija eu

 

Према сазнањима агенције Танјуг, Србија би могла да 30. јуна отвори нова поглаваља у приступним преговорима са ЕУ. Међутим, извори Бете такође у Бриселу кажу да то није реално.

 

Мали су изгледи да се међувладина конференција Европске унија и Србије одржи 30. јуна и на њој отворе кључна поглавља 23. и 24. о владавини права и темељним слободама у преговорима о чланству, јер Хрватска још није сасвим одустала од ранијих захтјева Београду, а додала је и нове, попут одштете за ратне жртве, рекли су за агенцију Бета званичници Савјета министара ЕУ.

 

Они су навели да на данашњем заседању Радне групе Савјета ЕУ за Западни Балкан није усаглашен преговарачки став ЕУ о отварању поглавља са Београдом, а о томе ће се поново разговарати на састанку у понедељак.

 

Уколико би уопште дошло до нагодбе, морао би да је потврди Комитет сталних представника амбасадора земаља чланица који ће се састати 30. јуна, те би технички било крајње тешко организовати међувладину конференцију Србије и ЕУ, додали су исти извори.

 

 

 

 

Тагови: ;