Немачки активисти за људска права упутили су отворено писмо немачкој канцеларки Ангели Меркел са захтевом да се побољшају односи са Русијом. Текст који је потписало више од 100 јавних радника и политичара а чији је иницијатор организација Правници против нуклеарног наоружања (IALANA) данас је добио ТАСС а сутра, на годишњицу Хитлеровог напада на СССР биће објављен и у немачким медијима.

Ангела Меркел

 

 

«Ми позивамо немачку власт да извуче поуке из овог страшног рата због новог квалитета немачко-руских односа»- пишу аутори. Они додају да је руско искуство и култура део саставне европске културе које може бити основ за пријатељске односе у којима стране могу да превазиђу контрадикторности, наводи се у писму организације  (IALANA).

 

 

«На овај важан дан са историјског становишта 22 јун  2016 године ми се обраћамо немачкој канцеларки и федералним властима: споразум о сарадњи са Русијом и политика решавања сукоба и превазилажења противуречности на основу међународног права, нуди изгледе за мирну будућност у Европи»- наводи се у писму.

 

 

Аутори су подсетили и на оснивачки акт НАТО-Русија у коме се одбија размештање трупа у Источној Европи и у коме се прецизира да Русија и НАТО нису непријатељске стране и да је безбедност евроатлантских земаља недељива.

 

 

 

Тагови: ; ;