Скупштина Републике Српске одбацила jе данас као незакониту и штетну одлуку о Jединственом програму обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ.

 

Skupstina-RS-01

 

 

 

Парламент РС jе на посебноj седници jедногласно усвоjио закључке по коjима органи и институциjе Републике Српске неће ни признати, ни обjавити резултате пописа из 2013. године, као и да они у РС неће производити никаква правна деjства, саопштено jе из парламента РС.

 

Kако се наводи, закључке су предложили посланички клубови свих политичких партиjа са седиштем у РС.

 

Њима се поред осталог обавезуjу Влада и други органи и институциjе у РС, као и представници Републике Српске у институциjама БиХ да искористе сва правна, политицка и друга легална средства како би се програм обраде података пописа становништва из 2013. године ставио ван снаге.Парламент РС jе такође одлучио  да уколико директор Aгенциjе за статистику БиХ до 25. jуна не повуче одлуку о Jединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ 2013. године, обавезуjу се  Влада РС и Завод за статистику РС  да повуку своjе представнике из централног пописног бироа и као и да се из Централног пописног бироа повуку и преостала два члана из реда српског народа.

 

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) нису 16. jуна прихватили ниjедан од закључака коjе jе усагласио проширени Kолегиjум, а коjи се тичу повлачења Oдлуке о усваjању Jединственог програма обраде података пописа становништва у БиХ 2013. године коjу jе донео директор Aгенциjе за статистику Велимир Jукић.

 

На таj начин ниjедан од предлога посланика из Републике Српске у вези са начином обраде података и пописа ниjе прихваћен у Скупштини.

 

Oдлука коjа jе спорна прописуjе да ће обраде података 196.000 пописница бити третиране као резидентни становници што jе изазвало оштре реакциjе у РС, па jе Kлуб Савеза независних социjалдемократа (СНСД) затражио хитну седницу.

 

Директор Aгенциjе за статистику БиХ Велимир Jукић изjавио jе раниjе да активности у вези са пописом становништва иду добро, да су у завршноj фази и да очекуjе да ће први резултати бити обjављени до 1. jула.

 

 

ТАНЈУГ

Тагови: ; ;