Европа мора да се супротстави свим притисцима да се попусти Русији јер од тога зависи безбедност старог континента, поручила је пољска премијерка Беата Шидло. Оптужила је Русију да је агресор и навела да не би требало укидати санкције тој земљи.

Beata Sidlo

Беата Шидло је рекла да санкције Русији морају да остану на снази, а да о њиховом укидању може да се разговара тек када се споразум из Минска о решењу украјинске кризе у потпуности примени на терену.

 

«Русија је агресор. Против Украјине предузима кораке који су војни кораци. Русија такође предузима потезе који треба да провоцирају друге државе. О укидању санкција може да се разговара када буду примењене одредбе споразума из Минска. У овом тренутку тога нема и било би добро да европски политичари, они најпознатији и они који највише утичу на јавно мњење, не формулишу ставове који могу да буде чуђење и немир», казала је Шидло.

 

Пољска премијерка нагласила је да би разбијање досадашњег јединственог става у ЕУ да треба наставити са санкцијама Русији, нанело штету искључиво ЕУ и становницима Европе и њиховој безбедности.

 

Амбасадори земаља чланица ЕУ донели су данас прелиминарну одлуку коју треба да потврде шефови држава и влада Уније да се санкције Русији уведене због анексије Крима продуже до јануара 2017. године.

 

РТС

 

 

Тагови: ; ;