Пентагон наставља да се придржава стратегије обуздавања Русије, рекао је Ештон Картер на конференцији посвећеној безбедности која је одржана у Вашингтону.

 

eston-karter-general-nato-komandant-600x405

 

„Пуних 25 година није било потребе да обуздавањем Русије буде приоритет на источном крилу НАТО. Сада то морамо иако бисмо сви желели да буде другачије“, додао је амерички Министар одбране.

 

„Упркос свему што смо заједно направили после завршетка хладног рата, Русија је последњих година, са нарушавањем територијалне целовитости Украјине, Грузије и Молдавије, са непрофесионалним држањем у ваздуху, космосу и сајберпростору, као и са њеним звецкањем нуклеарним оружјем, изгледа до краја решена да подрије принципе међународног поретка који је добро послужио нама, нашим савезницима, међународној заједници, а и самој Русији“, рекао је он.

 

Картер је учесницима скупа предочио да САД и НАТО крај граница Русије појачавају своје истурено присуство и да ће то чинити и даље, додајући да у Вашингтону и Бриселу такав приступ сматрају „избалансираним“.

 

„Ми повећавамо своје могућности, учвршћујемо своје позиције, повећавамо инвестиције у своје планове, своје пријатеље и савезнике. Међутим, ми истовремено држимо отворена врата за заједнички рад са Русијом. Тамо где се наши интереси подударају“.

 

Шеф Пентагона Ештон Картер је на конференцији у Вашингтону рекао да НАТО није идеално подесан за одговор на изазове XXI века и да се због тога разрађују нови планови за нове изазове, укључујући парирање нападима у сајбер-простору и хибридним ратовима.

 

Амерички Министар одбране је оценио да на САД лежи неправедно велики терет бриге за НАТО и затражио од савезника да више „повуку“.

 

„Сви смо дужни да за обуздавање и одбијање руске агресије чинимо више. После самита у Велсу, државе чланице су престале да смањују своје војне издатке, а неке су их и повећале, али морамо још много шта да урадимо и о томе ће се вероватно разговарати у Варшави“.

 

Картер је рекао и да НАТО жели да буде у стању да у року од 24 сата пребаци трупе, оружје и муницију из различитих делова Европе до било ког кризног жаришта на територији НАТО и да формира „мрежне структуре“ и изван саме организације и изван Европе.

 

„Уверен сам да ће САД још деценијама имати неупоредиву војну моћ и задржати улогу светског лидера на плану безбедности. У свим деловима света“, рекао је он.

 

Командант америчких копнених снага у Европи генерал Бен Хоџс је изјавио да га плаши брзина са којом се руске снаге, заједно са ратном техником, могу премештати у простору, савлађујући огромна растојања.

 

„Највише ме плаше брзина и слобода премештања руских снага. Изненадне вежбе које изводе ме изненађују. Сваки пут. НАТО такву брзину пребацивања трупа за сада нема. Да би је имао, потребна је војна Шенгенска зона. Сад знате зашто ме то плаши“, ркао је командант америчких копнених снага у Европи генерал Бен Хоџс.

 

Хоџс је закључио да је једино Русија у стању да уништи САД, Велику Британију, Немачку или било коју другу земљу ако то пожели.

 

Ката

Тагови: ; ; ;