Председник Чешке Милош Земан упоредио је европске и чешке елите и државнике који желе добродошлицу избеглицама са црвеним Кмерима и диктатором Камбоџе Полом Потом.

 

Milos Zeman

 

Милош Земан је указао да се данас суочавамо са псеудоелитом коју нико није бирао, а која сматра да су њени ставови изнад мишљења других.

 

«Употребио бих елегантну фразу, ја их зовем починиоци доброте. Екстремни пример је човек који је завршио француске школе, вратио се у своју земљу и вршио добро. Тај човек се звао Пол Пот, та земља је била Камбоџа а последица доброте била су два милиона мртвих», рекао је чешки председник на конгресу чешког Савеза бораца за слободу.

 

 

Земан је нагласио да је данашња псеудоелита, за коју је Пол Пот екстремна паралела, не допушта да се чује другачији став од добродошлице у мигрантској кризи.

 

«Не допуштају равноправан дијалог, то важи за дебату о избегличкој кризи али и за друге ствари. Било какво надређивање може да води ка покушајима цензуре и да нас враћа у тоталитарно друштво у којем се кажњавало свако другачије мишљење», истакао је Земан.

 

 

Чешки председник упозорио је да није тачно да у Чешкој и Европи данас више нема потребе да се људи боре за слободу.

 

«Мислим да то није истина. Недавно сам упозорио на клице неонацистичке странке код нас која је побратим (словачке) фашистичке Котлебине странке. Котлебини посланици су на годишњицу смрти Јозефа Тиса на ревере поставили црне траке. Демонстрирали су тако солидарност са масовним убицом и ратним злочинцом», рекао је Земан.

 

 

Народна странка наша Словачка, на чијем је челу Маријан Котлеба, повезана са словачким неонацистима освојила је на изборима у марту осам одсто гласова.

 

Први пут су тако у словачком парламенту засели и посланици странке која отворено слави клерофашистички марионетски словачки режим председника Јозефа Тиса одговоран за депортације и смрт десетина хиљада словачких Јевреја током Другог светског рата.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;