НАТО снаге тренутно не би могле да заштите балтичке земље од напада Русије, оценио је командант америчких копнених војних снага у Европи генерал Бен Хоџис. Истиче да су током недавних војни вежби у Пољској уочени бројни недостаци.

Ben-Hodzis

 

Хоџис је за немачки Цајт рекао да је сагласан са проценом војних аналитичара да би руске снаге могле да освоје престонице Литваније, Летоније и Естоније у року од 36 до 60 сати, пренео је Танјуг.

«Русија би могла да преузме балтичке земље брже него што бисмо ми могли да их обранимо», истакао је Хоџис.

 

Према његовим речима, НАТО снаге уочиле су бројне недостатке током недавних војни вежби под називом «Анаконда» у Пољској. Хоџис је оценио и да тешка војна опрема не би могла да буде довољно брзо пребачена из западне у источну Европу и истакао да је забринут због комуникационе технологије, коју Алијанса поседује.

 

Није, како је навео, безбедна нити комуникација путем радија нити путем мејла. Хоџис је рекао да су «поједине земље, попут Француске и Немачке, сматрале да би била превелика провокација за Русију да се оне назову вежбе НАТО снага».
У војним вежбама под називом «Анаконда» учествали су војници из више од 20 држава чланица НАТО иако су званично то биле вежбе пољске војске.

 

НАТО је прошле недеље, уочи самита у Варшави, најавио да ће распоредити четири батаљона у Естонији, Литванији, Летонији и Пољској како би се супротставили «агресивнијој» Русији.

Тагови: ; ;