Банкарски сектор Европе је започео је широку лобистичку кампању са намером да утиче на европске политичаре и званичнике ЕУ да спрече примену норми Базела III који пооштрава захтеве према капиталу банака и на плану ликвидности, пише амерички лист Politico.

 

499290_dolari-rojters_f

 

Европски банкари сматрају да су глобални регулатори налазе под недопустиво великим утицајем САД и зазиру да су нови нормативи уперени против интереса банака са територије ЕУ.

 

Људи на челу европских банака и њихови лобисти очајнички покушавају да ставе до знања Бриселу да ће, ако нови нормативи не буду измењени или њихова примена одложена, конкуренти из САД напросто истребити европске банке користећи утицај који имају на светске економске регулаторе, пише лист.

 

„Европски лидери се морају одлучити да ли их интересује ко контролише посреднике на тржиштима капитала и ко њима управља. Нас чека ера америчке доминације. Ако та тенденција не ослаби, прети нам будућност у којој ће тржишта капитала Европе бити у потпуној зависности од фирми које су разбацане по целом свету“, каже извршни директор банке Barclays Џес Стејли.

 

Страховања банкара ЕУ имају реалну основу. Пре четири године су они били доминантни у ЕУ, а почетком ове године су америчке банке већ преузеле 57% прихода од invest banking у Европи.

 

„Ово је политичко питање које излази изван оквира чисто техничких ствари“, упозорио је извршни директор европске банкарске федерације Вим Мејс Брисел.

 

„Базел III“ треба да стартује после Нове године.

 

Ката

Тагови: ; ;