Почасни гост манифестације је Уругвај, држава која ће током Сајма књига представити своју културу и издавачку делатност, а у Андрићград, на лични позив Емира Кустурице, требало би да дође и доскорашњи председник Уругваја — Хосе Мухика.

 

kusturica-muhika

 

Први сајам књига у Андрићграду биће одржан од 25. јуна до 10. јула на Византијском тргу града који носи име нашег нобеловца, уз учешће 40 излагача — најављено је у среду на конференцији за медије. Под слоганом «Речи лете, књиге остају», посетиоцима сајма ће, уз савремену домаћу и светску издавачку продукцију, бити представљен пратећи програм који ће кроз трибине, промоције и представљање писаца, тежиште ставити на покретање актуелних књижевних, културолошких и друштвених питања.

 

Почасни гост манифестације је Уругвај, држава која ће током Сајма књига представити своју културу и издавачку делатност, а у Андрићград, на лични позив Емира Кустурице, требало би да дође и доскорашњи председник Уругваја — Хосе Мухика. Као ексклузивни програм најављен је разговор о најновијем издању Андрићевог института, књизи «Сећања ћелијаша» Елеутерија Фернандеса Ујдоброа и Маурисија Росенкофа, о којој ће говорити и Мухика.

 

Својевремено «најскромнији председник на свету», како сазнајемо, после краћег боравка у Андрићграду требало би да посети и Београд.

 

Широм Андрићграда одвијаће се током Сајма пратећи програми попут скупа о Кочићевом стваралаштву, трибине о односу књижевности и филма, о мање познатим Кишовим текстовима, изложбе слика Милоша Шобајића…

 

— У конкуренцији места на којима се говори и пише српски језик, тешко је замислити адекватније место за сајам књига од града који носи име по нобеловцу Иви Андрићу — уверен је директор Одељења за књижевност Андрићевог института, писац Владимир Кецмановић.

 

 

Новости

 

Тагови: ; ; ; ;