Присталице Brexit су добиле довољно гласова за победу на референдуму одржаном у Великој Британији о томе да ли та земља треба да остане чланица ЕУ или да је напустити.
За напуштање ЕУ је гласало 17 410 742 човека (51,89%) док је опција за останак у ЕУ добила подршку 16 141 241 човека (48,11%).

 

2d7c08db-9d87-43ce-921f-513acca86f7e-2060x1236

 

BBC јавља да су Лондон и Шкотска убедљиво гласали за останак у ЕУ, али је северни део Енглеске гласао за самосталност државе. Гласачи у Велсу су у великом броју подржали излазак из ЕУ.

 

Британски Министар спољних послова Филип Хамонд је, реагујући на резултате референдума, рекао је да му је Премијер Велике Британије Дејвид Камерон пренео да ће остати на месту Председника Владе и испуњавати вољу народа без обзира на исход референдума.

 

„За сада нисам лично говорио са Премијером, али је он поручио да ће задржати своје место, наставити са радом и да ће Влада наставити са радом“, додао је Хамонд у интервјуу за телевизију „Скај њуз“.

 

Задатак Владе Велике Британија је да стабилизује ситуацију у кратком року и избегну већи потреси, истакао је Хамонд.

 

„Кампања је завршена и сада је задатак Владе да стабилизује ситуацију у кратком року и добије најбоље резултате“, рекао је Хамонд.

 

Референдум се одмах одразио и на британску валуту. Дошло је до драматичног пада фунте и она тренутно износи 1,34 долара што је најнижа вредност британске валуте још од 1985 године.

 

Најџел Фараж, лидер УКИП и водећи у кампањи за напуштање ЕУ, изјавио је да је дух евроскептицизма пуштен из боце и неће се у њу вратити.

 

„Ми ћемо победити у овом рату. Евроскептици су у прошлости сматрани неозбиљним, али та опција ће привући 50% гласова. Ако останемо део ЕУ она је осуђена на пропаст, готова је у сваком случају“, рекао је Фараж.

 

Лабуристичка партија тражиће оставку Премијера Дејвида Камерона.

 

Ката

Тагови: ; ; ;