Иницијатори петиције, којом се тражи истрага о томе да ли су Барак Обама, Џо Бајден и Џон Мекејн 2005 примили мито од руског олигарха Михаила Ходорковског, осумњичили су Белу кућу да вештачки смањује број потписника петиције и да је са сајта Председника САД уклоњен већи део потписа.

 

535148_reut-obama-oregon_f

 

Један од иницијатора, познати руски блогер Илијас Меркури, је открио да је петиција скупила безмало 90 000 потписа, а да је апарат Беле куће, да би заштитио Обаму, четири петине уклонио.

 

„Направо сам скрин-шот текста петиције у моменту када је испод ње било 88 500 потписа. А онда је демократија у Белој кући пресушила. Чишћење по нечијем налогу је преживело само 16 137 потписа“.

 

Обама, Бајден и Мекејн су 2005 били Сенатори. Иницијатори петиције тврде да им је Ходорковски дао велики новац да би кроз Сенат САД прогурали текст изјаве којом се судски процес Ходорковском у Русији проглашава за политички прогон.

 

Сенат САД је такву изјаву усвојио 18 новембра 2005 године. Текст изјаве заједнички су поднели сенатори Обама, Бајден и Мекејн.

 

Када петиција прикупи преко 100 000 потписа, поводом ње би могла да се покрене истрага против осумњичених.

 

Ката

Тагови: ; ; ;