Држава и друштво не смеју да ћуте о догађајима који су се догодили у Јадовну и другим логорима у Другом светском рату, и морају се суочити са узроцима, размерима и последицама тих трагедија, порука је с комеморативног скупа поводом Дана сећања на Јадовно.

 

foto_vest__1434868681

 

Скуп у Шарановој јами организовали су Српско народно веће (СНВ), Координација јеврејских општина Републике Хрватске, Епархија горњо-карловачка и Савез антифашистичких бораца и антифашиста РХ (САБА РХ).

 

Председник САБА Фрањо Хабулин подсетио је да су усташе у лето 1941. године убиле на десетине хиљада људи на подручју од Лике до Пага који нису подржавали идеологију успостављене НДХ, те позвао на осуду ревитализације фашизма и одупирање злу које би региону могли донети катастрофалне последице.

 

Присутни су положили венац уз молитву и пијетет свим жртвама логора и усташког режима уз поруку, како је рекао председник Координације јеврејских општина Огњен Краус, да се не заборави и више никада не понови.

 

Годишњици обележавања оснивања логора Јадовно присуствовао је и председник СНВ Милорад Пуповац, који је поручио да се на месту усташког логора окупља како би се супротставило онима који желе оспорити право на туговање.

 

Организатори комеморативног скупа нису позвали државни врх на Дан сећања на Јадовно, јер су као приликом обележавања годишњице пробоја Јасеновца желели да покажу свој став и протест против односа званичника Хрватске према холокаусту и геноциду почињеном у Другом светском рату, наводи се у саопштењу.

 

Осим потомака жртава, бројних активиста из антифашистичких и мањинских организација, скупу су присуствовали председник Савета за националне мањине РХ Александар Толнауер, делегација Амбасаде Републике Србије у Хрватској на челу с амбасадорком Миром Николић, саборски заступник СДСС-а Миле Хорват и Никола Лалић, дожупан Личко-сењске жупаније.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;