Одлука грађана Велике Британије да напусте Европску унију заоштрава питање оправданости даљег пута Србије у ЕУ, јавља информативсна служба Демократске странке Србије.

Sanda-Raskovic-Ivic

Продубиће се озбиљна криза у којој се Европска унија већ дуго налази,  отвориће се  расправе о будућности ЕУ и подстаћи грађани других држава да трагају за алтернативним решењима сопственог пута и развоја. Европска унија ће се бавити својим унутрашњим проблемима, њен интерес и капацитет за проширивање новим чланицама биће додатно смањен.

У овом моменту јасно је само једно: будући карактер и организација, а на средњи рок и сам опстанак Европске уније потпуно су неизвесни.

У таквим околностима, последњи је тренутак да Србија преиспита своје стратешко опредељење. Да би стигла до прага ЕУ  Србија ће морати да призна тзв. независност Косова, распрода природне ресурсе, уведесанкције Русији и испуни низ других услова који су супротни нашим државним и економским интересима. Због тога је време да се у Србији отвори јавна расправа током које би били представљени аргументи за и против придруживања Европској унији и по чијем завршетку би грађанима било омогућено да на референдуму покажу свој став. Демократска странка Србије очекује од будуће Владе да се одговорно и храбро суочи са са новом политичком реалношћу.

Одлука о напуштању Европске уније победа је идеје повратка суверенитета из бриселске администрација у руке народа. Таква одлука је потребна и Србији и српском народу. Отворен је простор и створeни услови да Србија промени своје стратешко опредељење и изабере пут политичке неутралности. Таква одлука би имала отворену и пуну подршку Демократске странке Србије.

Присталице Brexit су добиле довољно гласова за победу на референдуму одржаном у Великој Британији о томе да ли та земља треба да остане чланица ЕУ или да је напустити. За напуштање ЕУ је гласало 17 410 742 човека (51,89%) док је опција за останак у ЕУ добила подршку 16 141 241 човека (48,11%). Британски премиjер Деjвид Kамерон изjавио jе данас да jе његовом народу потребан нови премиjер и наjавио  да ће поднети оставку.

Тагови: ; ; ;