Председник Европског парламента Мартин Шулц изјавио је данас да Европска унија жели што скорији излазак Британије из тог блока и да у том циљу адвокати ЕУ проучавају да ли је могуће да се убрза механизам изласка из ЕУ, односно активација члана 50 Лисабонског споразума.

 

martin_sulc

 

Шулц је у интервјуу за британски лист „Гардијан“ упозорио да одлука британског премијера Дејвида Камерона да одложи почетак преговора о „брегзиту“ до јесени, док не буде изабран његов наследник пошто је он јутрос најавио своју оставку — није несто што је довољно брзо.

 

„Неизвесност је супротно од онога што ми желимо“, истакао је Шулц, додајући да је тешко прихватити да је „читав континент талац унутрашње борбе у британској Конзервативној странци“.

 

„Сумњам да је читава ствар само у рукама владе Уједињеног Краљевства. Морамо да примимо к знању једнострану одлуку те земље да желе да чекају до октобра, али то не сме да буде последња реч“, рекао је председник ЕП.

 

 

Камерон је јутрос у говору током којег је поднео оставку на место премијера рекао да је на његовом наследнику, који би требало да буде именован до конференције

 

Конзервативне странке у октобру, покрене члан 50 Лисабонског споразума.

 

Након тога, почиње двогодишњи процес преговора о изласку из Уније, појашњава „Гардијан“.

 

Бивши градоначелник Лондона и лидер кампање за излазак Британије из ЕУ Борис Џонсон је изјавио да „не треба да буде журбе“ у изласку Британије из Уније.

 

Нешто раније су председници Европског савета и Европске комисије, Доналд Туск и Жан Клод Јункер, као и премијер Холандије Марк Руте, чија земља тренутно председава Европском унијом, у заједничком саопштењу навели да ЕУ од Британије очекује да делује „што је пре могуће, без обзира колико болно то било“ и да „нема поновних преговора о чланству“.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;