Грађани Велике Британије, једне од економски и политички најважнијих држава Европе и идејног покретача европских интеграција изгласали су на јучерашњем референдуму одлуку о моменталном иступању своје државе из Европске Уније. Већином од 51,9% гласова становници британског полуострва одлучили су да прекину са вишедеценијском политиком негације државног суверенитета и националног идентитета коју спроводе наднационалне структуре у Бриселу.

 

1287151

 

Британски референдум о иступању из ЕУ прави је показатељ политичке ситуације у самој Европској Унији. Економски и безбедносно руинирана заједница у којој стопа незапослености расте из дана у дан, у којој се број људи који живе испод ивице сиромаштва рапидно повећава, у којој стране мултинационалне корпорације уз помоћ аутократске бриселске бирократије предности заједничког тржишта и слободног протока људи користе за економско израбљивање националних економија све више и више губи своју привлачност.

 

Ако уз то додамо и неспособност Брисела да се избори са мигрантском кризом и све опаснијом безбедносном ситуацијом у самој Унији онда је јасно зашто је Велика Британија, иако једна од привилегованијих држава чланица одлучила да напусти брод који тоне из дана у дан.

 

Референдум у Великој Британији представља победу суверенизма, политичког концепта будућности. Њиме је поражена централистичка политика Брисела и уједно дат озбиљан политички сигнал и подстицај осталим евроскептичким снагама широм Европе да покрену широк талас народног изјашњавања о останку својих држава у ЕУ. Британски референдум остаће упамћен као догађај који је означио почетак краја Европске Уније!

 

Српски сабор Заветници, као покрет евроскептичне оријентације, поздравља јачање суверенистичких снага у Европи и најаву даљих референдума. Ми сматрамо да ако је једна Велика Британија одлучила да њена будућност више није у ЕУ онда је више него очигледно да економски и политички слабија Србија нема шта да тражу у једној таквој заједници.

 

Заветници сматрају да је крајње време да се Република Србија окрене својим државним и националним интересима. Инсистирамо на хитном расписивању референдума о приступању Србије у ЕУ чиме би дали могућност грађанима Србије да се изјасне о томе да ли ЕУ заиста нема алтернативу.

 

Српски Сабор Заветници

Тагови: ; ; ;