Представници Републике Српске неће присуствовати седници Централног пописног бироа која је заказана у уторак у Сарајеву, сазнају «Новости».

 

rs-popis

 

Одлуку су донели у складу са закључком Народне скупштине РС којом су обавезани да не учествују у раду све док Велимир Јукић, директор Агенције за статистику БиХ, не повуче спорну одлуку о обради резултата пописа становништва у БиХ по којој статус сталног становника добија 195.000 људи који живи у иностранству, већином Бошњака.

 

Након што су Јукић и његов заменик из реда бошњачког народа Фадил Фатић потврдили да одлука неће бити промењена, српски представници су одлучили да у уторак не присуствују седници Централног пописног бироа.

 

То је први конкретан одговор из РС на новонасталу ситуацију.

 

Фатић је изјавио да се одлука о објави резултата пописа становништва не може променити и да неће бити стављена ван снаге, односно да ће резултати пописа бити објављени до 1. јула.

 

— Одлука се не може повући. Онај ко покуша да је повуче само може бити предмет кривичног процесуирања — рекао је Фатић.

 

 

Међутим, заменик Агенције за статистику БиХ из реда српског народа Миљан Попић каже, за «Новости», да је одлука штетна и да ће изазвати правну несигурност:

 

— Такви резултати неће бити признати ни унутар БиХ ни од Евростата.

 

 

Он тврди да у петак није добио ни назнаку од колега из Федерације БиХ да би одлука могла бити повучена.

 

— Једини излаз из ове тешке ситуације је да парламент БиХ, који у понедељак заседа, промени закон и пролонгира објаву резултата, а да се у међувремену ствар покуша решити компромисом и договором — рекао нам је Попић.

 

 

 

НАМЕТАЊЕ РЕЗУЛТАТА

Цвијановићева је подсетила да је у спровођење пописа становништва у БиХ 2013. године уложен труд и 50 милиона КМ да би се добило оно што треба овој земљи:

 

— Долазимо у ситуацију да неко на силу прогласи да нешто јесу подаци пописа, наметне вам програм за обраду податка и да вам ускрати право да се са нечим не слажете .

 

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;