„Било је ово и те како дуго путовање… сада је ту 17 милиона људи који су гласали за Брегзит“, рекао је лидер Странке за независност Велике Британије из кампање за излазак из ЕУ Најџел Фараж.

 

najdžel-faraž

 

Према његовим речима, евроскептичне партије широм Европе сада говоре о напуштању ЕУ као никада пре, наводећи Холандију, Данску и Шведску.

 

„ЕУ умире. Надам се да смо избили прву циглу из зида“, наводи лидер „Напусти“ кампање.

 

 

Фараж наводи и да је потребно да преговори о изласку почну што пре, као и да 24. треба прогласити за национални празник – Дан независности.

 

„Постоји 183 земље у свету које славе Дан независности. Сада можемо да постанемо 184 земља“, истиче он.

 

 

eu-zica-kurac-rojters_f

 

Бежите од ЕУ!

 

Један од најпознатијих евроспектика и покретача Брегзита, Најџел Фараж, поручио је пре неколико месеци у интервјуу „Недељнику“ да би улазак Србије у ЕУ представљао катастрофалан сценарио за ту земљу.

 

Он је тада нагласио да политичке елите и лидери у Србији инсистирају на приближавању Бриселу „само зато што им прија да себе виде поред Меркелове, док испијају шампањац на гала самитима“.

 

„Изгубићете контролу над сопственом земљом. Не сумњајте да ћете уласком у ЕУ изгубити највредније људе, јер ће млади професионалци напустити Србију у потрази за бољим пословима и бољим шансама негде другде“, рекао је Фараж и додао да „српски закони неће бити српски“.

 

„Нећете уживати у демократском праву да промените власт ако вам се не свиђа, јер ће се одлуке о вашим животима доносити у Бриселу, а не у Београду“, закључио је председник УКИП-а и један од најзаслужнијих што је Велика Британија на референдуму рекла „не“ Бриселу.

 

 

A demonstrator protests against the EU treaty of Lisbon in front of the Jeronimos Monastery in Lisbon December 13, 2007. REUTERS/Alexandre Santos (PORTUGAL)

Симболика: ЕУ се распада на дан распада СФРЈ

 

„Пре тачно четврт века, Хрватска и Словенија су прогласиле независност и то је аминовао један Енглез, лорд Карингтон, потписавши смртну пресуду Југославији, а данас се распада Европска унија и ја то гледам по принципу ‘све се враћа’, изјавио је за „Ало“ Владислав Јовановић, некадашњи југословенски шеф дипломатије.

 

 

Он је нагласио да су ове промене добре за Србију, јер ће „Брисел сада бити заокупљен другим стварима, што значи да ће се смањити притисак око Косова и других питања“, али је и најавио распад Британије као веома могући сценарио, укључујући независност Шкотске, али и уједињење Ирске, Северне Ирске, а можда и Велса.

 

„Европска унија је сада задобила ударац у плексус који ће тек касније показати све своје последице, иако су прве реакције политичара попут Ангеле Меркел веома уздржане“, рекао је Јовановић.

 

 

 

ин4с
 

 

Тагови: