Заменик турског премијера Нуретин Џаникли /Nurettin Canikli/ рекао је данас да је жалосно што је папа Фрањо покољ Јермена 1915. године у време Отоманског царства назвао геноцидом додајући да то само одсликава папин «крсташки менталитет».

 

tur jer

 

Упркос припремљеном говору током посете Јеревану, папа је јуче употребио реч «геноцид» да опише масовна убиства Јермена.

 

«Изјава папе је веома жалосна. Нажалост сада је могуће видети све рефлексије и трагове крсташког менталитета у поступцима Ватикана и папе», рекао је Џаникли новинарима у граду Гиресун на Црном мору.

 

Он је рекао да папина изјава није исправна опсервација и не одсликава истину. «Цели свет то зна, као и сами Јермени», рекао је Џаникли, објавио је лист «Хуријет».

 

Јермени тврде да је око 1,5 милиона њихових сународника убијено у злочинима почињеним 1915. године у време Отоманског царства.

 

Турска наводи да је број жртава знатно мањи и одбацује термин геноцид. Анкара указује да је и велики број турских цивила страдао у време распада Отоманског царства.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;